Svet

Sudbina Amerike (ponovo) će se lomiti u Džordžiji

Drugi krug izbora za Senat u ovoj državi mogao bi da bude odlučujuć u borbi za većinu u gornjem domu Kongresa
Sudbina Amerike (ponovo) će se lomiti u Džordžijiwww.globallookpress.com © Alex Wong / Staff

Pošto ni jedan kandidat nije osvojio apsolutnu većinu na izborima za Senat u Džordžiji, u skladu sa zakonima te države građani će svog predstavnika u tom telu birati u drugom krugu, u kom će koplja ukrstiti aktuelni demokratski senator Rafael Vornok i njegov izazivač republikanac Heršel Voker.

Po svoj prilici, budućnost Amerike (ponovo) će se odlučivati u Džordžiji. Pre dve godine ova tradicionalno republikanska država neočekivano je glasala za Džozefa Bajdena na predsedničkim, a za demokrate Rafaela Vornoka i Džona Osofa na izborima za Senat.

Ove dve pobede bile su ključne za Demokrate, bez kojih bi teško osvojili većinu (doduše minimalnu) u gornjem domu američkog Kongresa. I tad su izbori za Senat bili odlučeni u drugom krugu, što je neobična praksa za izbore u Americi. Usled rezultata u drugim državama, postoji realna mogućnost da će izbori u Džordžiji odlučiti ko će imati većinu u Senatu u naredne dve godine.

Nakon 98 odsto prebrojanih glasova, Vornok ima prednost od oko 35.000 glasova prednosti u odnosu na Vokera , odnosno 49,4 naspram 48,5 odsto. Njihov sada već neminovni duel u drugom krugu zakazan je za 6. decembar.

Drugi krug izbora u Džordžiji nesumnjivo će privući mnogo pažnje ne samo lokalnih, već i nacionalnih medija, a očekuje se i da će obe partije uložiti do sada nezapamćene količine novca u kampanju. Dva kandidata do sada se nisu libila da napadnu jedan drugog: bivši igrač američkog fudbala Voker je Vornoka optužio da je "pion politike predsednika Bajdena", dok mu je njegov protivkandidat uzvratio optužbama za nestručnost.

Značaj drugog kruga izbora u Džordžiji zavisiće i od rezultata izbornih trka u drugim državama. Ukoliko republikanci osvoje Aljasku, Nevadu i Viskonsin, a demokrate Arizonu, pobeda u Džordžiji bi republikancima donela izuzetno vredno 51. mesto u Senatu, kojim bi obezbedili većinu u oba doma Kongresa. Ukoliko demokrate odnesu pobedu u ovoj državi američkog juga, oni će sačuvati trenutni balans snaga 50:50, u kom bi njihova potpredsednica Kamala Haris ponovo imala odlučujući glas.

"Demokratski stratezi svakako će trošiti novac u Džordžiji pošto je to veoma bitna država, ali će nesumnjivo to biti još značajnije ako ulog bude većina u Senatu", rekao je jedan demokratski strateg za "Politiko".

Republikanac Brajan Kemp ostvario je ubedljivu pobedu protiv svoje protivnice Stejsi Abrams u trci za guvernera Džordžije.

Ovogodišnji međuizbori pokazali su se kao prilično uspešni za obe partije kada je u pitanju "odbrana" mesta u Senatu koja su do sad kontrolisali. Demokrate su uspele da osvoje samo jednu do sada republikansku državu, Pensilvaniju, gde je njihov kandidat Džon Feterman pobedio svog rivala Mehmeta Oza.

Republikanci trenutno imaju tesnu prednost u Nevadi, čije je senatorsko mesto do sada pripadalo demokratama, ali blago zaostaju u Arizoni. Ipak, broj prebrojanih glasova u obe trke i dalje je manji od 80 odsto, tako da su promene rezultata moguće.

image