Svet

Orban i Le Pen protiv imperijalnih ambicija Brisela: Potrebna nam je promena

Dugogodišnji politički saveznici pozvali su na "zajednički i snažan odgovor" evropskih patriotskih partija na "imperijalne ambicije Brisela"
Orban i Le Pen protiv imperijalnih ambicija Brisela: Potrebna nam je promenaGetty © Sean Gallup / Staff

Mađarski premijer Viktor Orban i Marin Le Pen, lider parlamentarne stranke "Nacionalno okupljanje", sastali su se ove nedelje u Budimpešti i pozvali na ujedinjenje desnice uoči evropskih parlamentarnih izbora sledeće godine.

Le Pen i Orban su se saglasili da patriotske stranke širom Evropske unije "treba da daju zajednički i snažan odgovor na imperijalističke ambicije Brisela, njegovu pogrešnu ekonomsku politiku i njegovu pro-migrantsku inicijativu", rekao je mađarski državni sekretar za međunarodne komunikacije Zoltan Kovač.

"Uvek je zadovoljstvo upoznati prave patriote. Imao sam sjajan sastanak danas sa Marin Le Pen u Budimpešti. Potrebna nam je promena u Briselu: ovo je jedini način da zaustavimo ilegalnu migraciju, zaštitimo svoje porodice i pokrenemo evropsku ekonomiju", napisao je Orban na Iksu (Tviter).

Slično, francuska politilarka je poručila da "migracioni pakt, zeleni dil i invazivna evropska birokratija ostaju više nego ikada predmet velike brige za ljude i države Evrope".

Konzervativni političari širom Evropske unije postaju sve sigurniji u svoje izglede na evropskim parlamentarnim izborima zakazanim za jun sledeće godine.

Nakon lokalnih uspeha u Švedskoj, Finskoj, Italiji i Grčkoj u protekloj godini, konzervativci osećaju da je došlo vreme da preoblikuju Evropsku uniju iznutra, nakon burnih nekoliko godina ekonomske nestabilnosti, visoke inflacije i sukoba na pragu Evrope, navodi mađarski konzervativni portal "Remiks".

image