Svet

Lula da Silva primljen u bolnicu zbog operacije kuka

Brazilski predsednik trpi jake bolove poslednjih meseci, a nakon operacije desnog kuka nekoliko dana ostaće u bolnici, nakon čega ga čeka tronedeljni oporavak kod kuće
Lula da Silva primljen u bolnicu zbog operacije kuka© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva primljen je u bolnicu gde treba da bude operisan zbog artroze kuka zbog koje je imao bolove poslednjih meseci.

Lula je rekao da je stalno trpeo bolove više od godinu dana, iako ga to nije sprečilo da preduzme brojna putovanja u više zemalja otkako je počeo da obavlja funkciju predsednika u januaru. Kako prenosi Rojters, operacija bi trebalo da traje oko dva sata, a brazilskom predsedniku će na desnom kuku biti urađena artroplastika.

Iako se ovaj medicinski zahvat ne smatra rizičnim, 77-godišnji Lula ostaće u bolnici nekoliko dana, nakon čega će se oporavljati tri nedelje u predsedničkoj rezidenciji. 

"Moram biti malo oprezan jer operacija izgleda jednostavna, ali fizikalna terapija i oporavak koji ide nakon nje ključni su za oporavak. Vodiću računa o sebi, vrlo sam optimističan", rekao je brazilski predsednik u nedavnom televizijskom intervjuu.

Lula je rekao da će nastaviti sa predsedničkim putovanjima u inostranstvo krajem novembra kada treba da ide na klimatski samit KOP28 u Ujedinjene Arapske Emirate.  

"Do tada, ostajem u Braziliji, neću moći da letim avionom", rekao je predsednik državnoj televiziji.

Potpredsednik Žeraldo Alkmin preuzeće neke Luline obaveze i javna pojavljivanja, ali nema planova da on u bilo kom trenutku vrši funkciju predsednika, saopštili su vladini zvaničnici.

Brazilski predsednik rekao je da je odložio operaciju jer je hteo da prvo preuzme predsedničku dužnost i vrati zemlju u političku normalnost, kao i da povrati poziciju Brazila na međunarodnoj sceni.  

"Želeo sam da kažem celom svetu da se Brazil sada vratio", istakao je Lula.

image