Svet

Iskorišćavanje ili slamka spasa? Zapad najavljuje kraj donacija i proizvodnju oružja u Ukrajini

Mogućnost da se Tramp vrati na funkciju predsednika SAD i prekine da šalje Kijevu vojnu pomoć, zajedno sa činjenicom da je Evropa iscrpela svoje zalihe, podstiču Ukrajinu da sa privatnim zapadnim kompanijama potpisuje ugovore o jačanju vojne industrije
Iskorišćavanje ili slamka spasa? Zapad najavljuje kraj donacija i proizvodnju oružja u UkrajiniGetty © Photo by Kiran Ridley/Getty Images

Kako zalihe zapadnih armija počinju da presušuju, vlade podstiču privatni sektor da izgradi partnerstvo sa Kijevom, piše briselski "Politiko".

Francuske i nemačke odbrambene kompanije otvaraju lokale za održavanje oružja u Ukrajini, što je prvi korak ka uspostavljanju proizvodnje oružja u toj državi, dodaje se.

Nemačke vlasti su ove nedelje dale zeleno svetlo za predloženi zajednički projekat "Rajnmetala", nemačkog proizvođača oružja, i ukrajinske državne odbrambene industrije.

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu boravio je ove sedmice u Kijev sa oko 20 francuskih odbrambenih kompanija kako bi pomogao pri uspostavljanju partnerstva sa ukrajinskim zvaničnicima.

Nigde se ne navodi čime će Kijev platiti sve najavljene projekte i koja je njihova cena. Ipak, u petak se u Kijevu održao veliki Forum odbrambene industrije, sajam naoružanja na kojem je učestvovalo 165 odbrambenih kompanija iz 26 zemalja.

Cilj je "podsticati koprodukciju i saradnju radi jačanja Ukrajine i njenih partnera", rekao je ranije ove nedelje ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba .

Kako ocenjuje briselski portal, sajam naoružanja u Ukrajini se održava u trenutku u kom zapadne armije, posebno u Evropi, dostižu granicu onoga što mogu da daju Ukrajini iz sopstvenih zaliha.

Poslednjih nekoliko meseci Ukrajina je nastojala da ojača sopstvenu industriju oružja, delom zato što bi američki izbori 2024. mogli da znače povratak Donalda Trampa na mesto predsednika. Bivši lider je, kako se podseća, nagovestio da neće pružiti veliku podršku Kijevu ako osvoji drugi mandat.

Dok se Kijev priprema za dugi rat, Pariz nastoji da prestane sa donacijama i umesto toga uspostavi ugovore i saradnju svog privatnog sektora sa Kijevom.  

Prošle nedelje je iz Francuske stigla nova poruka: ta država više ne može da izdrži davanje oružja Ukrajini i umesto toga će ukrajinske zvaničnike povezati sa svojom odbrambenom industrijom.

Francuska je 2022. godine besplatno isporučila Ukrajini oružje u vrednosti od 640,5 miliona evra, uključujući 704 bacača raketa i prenosivih protivtenkovskih raketnih bacača, 562 mitraljeza kalibra 12,7 mm, 118 projektila i bacača raketa i 60 oklopnih borbenih vozila.  

"Ne možemo da nastavimo da iscrpljujemo resurse naših oružanih snaga na neodređeno vreme, inače ćemo oštetiti sopstvene odbrambene sposobnosti i nivo obuke naših trupa", rekao je Lekornu, prenosi Politiko.

U Kijevu su ove nedelje francuski odbrambeni izvođači potpisali ugovore sa Ukrajinom za artiljeriju, oklopna vozila, bespilotne letelice i čišćenje.

Kako piše "Figaro", francuska firma "Arkus" potpisala je u četvrtak pismo o namerama kako bi osigurala održavanje oklopnih transportera u Ukrajini i u budućnosti tamo proizvodni pogon.

Izvršni direktor kompanije "Nekster", proizvođača samohodne haubice "cezar" Nikolas Šamusi, takođe je rekao francuskom listu da traži lokalnog partnera za stvaranje zajedničkog preduzeća za održavanje. Francuski startap "Vistori" će izgraditi dve fabrike za 3D štampanje za proizvodnju rezervnih delova. 

Francuski projekti u Ukrajini usledili su nakon sličnih planova sa britanskim proizvođačem oružja "BAE sistems" i švedskom vladom.

U avgustu su Kijev i Stokholm potpisali izjavu o nameri da prodube saradnju "u proizvodnji, radu, obuci i servisiranju" Borbenog vozila 90 (CV90). Nekoliko dana kasnije, "BAE Sistems" je najavio da će osnovati lokalni entitet za povećanje proizvodnje lakih artiljerijskih topova kalibra 105 mm.

Generalni direktor nemačkog "Rajnmetala" Armin Paperger izrazio je želju da u Ukrajini proizvede do 400 godišnje tenkova "panter" sledeće generacije. Iako je još uvek prototip, novi tenk bi bio naslednik glavnog borbenog tenka kompanije "leopard 2".

image