Svet

London priznao težinu podrške Ukrajini: Nije lako, ali nema odustajanja

Ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli otkrio je još jedan "veliki problem"-britansku uzdanicu, tenk "čelendžer", pretvorili u zgarište
London priznao težinu podrške Ukrajini: Nije lako, ali nema odustajanja© UK Ministry of Defence

Podrška Ukrajini je teška i bolna, priznaje britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli u intervjuu za magazin "Haus". Ipak, nema odustajanja, ističe on i pojašnjava da, ako saveznici ne nastave da podržavaju Kijev, situacija u svetu će se navodno pogoršati.

"Zato je stav britanske vlade čvrst. To jasno stavljamo do znanja svim međunarodnim partnerima. Teško je i bolno je. Ali ako odustanemo, biće samo teže i bolnije", ističe britanski ministar.

Pritom, nastavlja Kleverli, zamor od sukoba u Ukrajini je još jedan "veliki problem".

Rusi su u jeku ukrajinske dugo najavljivane kontraofanzive, britansku uzdanicu, tenk "čelendžer", pretvorili u zgarište, a sve su prilike da će takvih zgarišta biti još dosta - budući da britanski tenkovi ne pokazuju borbenu efikasnost, pa čak ni sposobnost da prežive rusku vatru.

Oružane snage Ukrajine već četiri meseca sprovode kontraofanzivu na južnodonjeckom, artjomovskom i zaporoškom pravcu. Ukrajina je u borbu uključila jedinice koje su obučavali NATO instruktori kao i zapadnu vojnu opremu. Međutim, prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane, nemaju uspeha ni na jednoj liniji fronta.

I medijski i vojni eksperti na Zapadu polako počinju da priznaju da se letnja akcija kijevskih vlasti pokazala kao neuspešna, a da je ruska linija odbrane pouzdana i neprobojna.

image