Svet

Šolc: Previše izbeglica hrli u Nemačku, neophodna kontrola

Berlin podržava zaštitu spoljnih granica Evrope i planove EU da izvrši registraciju u onim zemljama u kojima borave izbeglice
Šolc: Previše izbeglica hrli u Nemačku, neophodna kontrolaGetty © Sean Gallup

Previše izbeglica hrli u Nemačku, zbog čega se vlada zalaže za uvođenje strože kontrole na spoljnim granicama Evropske unije i registraciju migranata u svim zemljama čije granice prelaze, navodi nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu za nemačku medijsku grupu "RND".

"Broj izbeglica koje dolaze u Nemačku trenutno je prevelik", smatra Šolc. Ako im zahtev za azil bude odbijen, migranti koji pristižu moraće ponovo da napuste Nemačku, ističe on.

"Ovo ne može da se nastavi. Više od 70 odsto svih izbeglica koje stižu u Nemačku nije prethodno registrovano, iako su skoro svi posetili neku od zemalja EU", pojašnjava on.

S tim u vezi Nemačka podržava zaštitu spoljnih granica Evrope i planove EU da izvrši registraciju u onim zemljama u kojima borave izbeglice. Trenutno su već uvedene dodatne mere za zaštitu granica sa Austrijom, a dogovorena je i zajednička kontrola granice sa Švajcarskom i Češkom, kaže Šolc.

Političar je pomenuo i Poljsku koja, prema njegovim rečima, treba da obezbedi da se radne vize više ne prodaju u njenim diplomatskim predstavništvima i da migranti ne završe u Nemačkoj.

"Zato smo pooštrili kontrolu na granici sa Poljskom", dodaje Šolc.

image