Svet

Zelenski: Ukrajina spremna da postane međunarodni centar vojne proizvodnje

Mislim da je ovo dobro vreme i mesto za stvaranje velikog vojnog čvorišta, poručio je ukrajinski lider i istakao da vlasti u Kijevu mogu da ponude posebne uslove kompanijama
Zelenski: Ukrajina spremna da postane međunarodni centar vojne proizvodnje© TANJUG/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina spremna da postane međunarodni centar vojne proizvodnje.

On je rekao da vlasti u Kijevu mogu da ponude posebne uslove kompanijama koje su spremne da razvijaju proizvodnju oružja zajedno sa Ukrajinom, prenosi "Si-En-En".

"To će biti korisno partnerstvo za obe strane. Mislim da je ovo dobro vreme i mesto za stvaranje velikog vojnog čvorišta", poručio je Zelenski nakon sastanka sa predstavnicima kompanija iz različitih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Tursku, Švedsku i Češku.

On je istakao da su PVO sistem "Nebeski štit" i deminiranje dva najveća prioriteta za Ukrajinu.

"Moramo ovo da uradimo. Ovo će biti korisno, ne samo za Ukrajinu, već i za Evropu i naše susede", rekao je ukrajinski predsednik.

Dodao je da je Ukrajina zainteresovana i za proizvodnju raketa dugog dometa i artiljerije sa novim mogućnostima.

"Kombinacija naprednih tehnologija i vojne taktike pomoći će Ukrajini da pobedi u ratu protiv Rusije. Zato nam je prioritet razvoj odbrambene proizvodnje korišćenjem savremenih tehnologija, proizvodnja granata, projektila i dronova u Ukrajini u saradnji sa svetskim liderima u ovoj oblasti", rekao je Zelenski.

image