Svet

Severna Koreja: Kritikujući naš odnos sa Rusijom SAD pokazuju da nemaju mudrosti i snage

Bezbednosni savez SAD, Južne Koreje i Japana, kao i vojni blok NATO su "subjekti slični raku koji ugrožavaju međunarodni poredak", tvrdi šef severnokorejske diplomatije
Severna Koreja: Kritikujući naš odnos sa Rusijom SAD pokazuju da nemaju mudrosti i snage© Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje optužio je SAD za "nepravedno i nečuveno neprijateljstvo" prema Pjongjangu i Moskvi, rekavši da to pokazuje hegemonistički mentalitet Vašingtona zasnovan na logici hladnog rata.

"Zlonameran negativan stav SAD o odnosima Severne Koreje i Rusije samo otkriva da im nedostaje snage i mudrosti za obračun sa antiimperijalističkim nezavisnim zemljama", naveo je Im Čon Il.

Bezbednosni savez SAD, Južne Koreje i Japana, kao i vojni blok NATO su "subjekti slični raku koji ugrožavaju međunarodni poredak", tvrdi diplomata, opisujući NATO kao "mozak ukrajinske krize"

Im je dalje rekao da su odnosi Severne Koreje i Rusije na svom vrhuncu zbog akcija SAD i njihovih saveznika, koji su "otišli ​​u krajnost svojim konfrontacijskim potezima zarad sticanja hegemonije".

Severna Koreja namerava da dodatno ojača svoje veze sa Rusijom i drugim "nezavisnim suverenim zemljama" kako bi "odvratila vojnu pretnju imperijalista... i čvrsto odbranila mir i bezbednost na Korejskom poluostrvu i u ostatku sveta", dodao je.

Prošlog meseca, severnokorejski lider Kim Džong Un proveo je skoro nedelju dana u Rusiji, stigavši na Daleki istok te zemlje vozom. 

On se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ministrom odbrane Sergejem Šojguom i drugim zvaničnicima. Između ostalog, Kim je obišao kosmodrom Vostočni, pregledao postrojenja vojne i civilne avijacije, a predstavljeni su mu ruski strateški bombarderi i borbeni avioni koji imaju nuklearne sposobnosti, uključujući i avion mig-31 naoružan hipersoničnom raketom 'kinžal'.

image