Ministar odbrane Britanije pozvao na slanje "instruktora" u Ukrajinu; Sunak poručio: Nema šanse!

Britanski premijer požurio je da smiri strasti nakon najave ministra odbrane da će poslati vojne "instruktore" da pojačaju obuku ukrajinskih snaga

Novi britanski ministar odbrane Grant Šaps najavio je da će London "pojačati" svoj program obuke ukrajinskih trupa slanjem vojnih instruktora na teren.

Šaps je u razgovoru za "Telegraf" pojasnio da je razgovarao sa čelnicima vojske o premeštanju "obuke i proizvodnje" vojne opreme u Ukrajinu i slanju "instruktora" tamo. Takođe je pozvao više britanskih odbrambenih firmi da otvore fabrike u Ukrajini. "Sada je prilika", rekao je on.

Nakon prošlonedeljnog putovanja u Kijev, Šaps je takođe otkrio da je razgovarao sa Vladimirom Zelenskim o tome kako bi britanska mornarica mogla da pomogne Kijevu na Crnom moru.

Kao da je čuo komentar "Telegrafa" da bi oba ova poteza bila ozbiljna eskalacija učešća Londona u sukobu u Ukrajini, danas se oglasio i britanski premijer Riši Sunak koji je vrlo odlučno isključio mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu dok traje sukob, preneli su lokalni mediji.

Sunak je rekao da Šaps nije mislio da će britanski vojnici biti raspoređeni u Ukrajini dok sukob traje, već da je mislio da bi "možda bilo moguće jednog dana u budućnosti da odradimo deo te obuke u Ukrajini".

"Ali to je nešto dugoročno, a ne ovde i sada, nema britanskih vojnika koji će biti poslati da se bore u trenutnom sukobu. To se ne dešava", insistirao je on.

London nastavlja da pruža vojnu obuku Ukrajincima, ali to "radi ovde u Velikoj Britaniji", uveravao je Sunak.

U okviru operacije "Interfleks" koju predvode Britanci, više od 20.000 regruta iz Oružanih snaga Ukrajine već je prošlo obuku u Velikoj Britaniji od početka 2022. godine.

U međuvremenu, Rusija ne prestaje da upozorava Zapad na opasnost eskalacije sukoba slanje, oružja, opreme, pa čak i "instruktora" u Ukrajinu.