Svet

Vučić i Orban čestitali Ficu izbornu pobedu: Zajedno u izazovnim vremenima

Lider slovačke stranke Smer poznat je po svom protivljenju vojnoj podršci Ukrajini, a sa mađarskim i srpskim vlastima slaže se i po drugim pitanjima
Vučić i Orban čestitali Ficu izbornu pobedu: Zajedno u izazovnim vremenima© TANJUG/AP Photo/Darko Bandic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Robertu Ficu pobedu njegove stranke na parlamentarnim izborima u Slovačkoj.

"Srdačne čestitke Robertu Ficu na pobedi na parlamentarnim izborima u prijateljskoj Slovačkoj. Uveren sam da ćemo u narednom periodu produbiti saradnju između naše dve zemlje, kao i da ćemo zajedno raditi na snaženju partnerstva u ovim izazovnim vremenima", napisao je Vučić na društvenoj mreži Iks.

Čestitke su uputili i mađarski premijer Viktor Orban i ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, uz napomenu da se stav bivšeg premijera Slovačke po pitanju sukoba u Ukrajini i migracija poklapa sa mađarskim, pišu "RIA Novosti".

"Pogodite ko se vratio! Čestitam Robertu Ficu na neospornoj pobedi na parlamentarnim izborima u Slovačkoj. Uvek je zadovoljstvo raditi sa patriotom. Radujem se", napisao je Orban na društvenoj mreži Iks. 

Sijarto je na Fejsbuku napisao da "izborni rezultati pružaju šansu da se ponovo formira stabilna vlada u Slovačkoj i obezbedi dalji razvoj slovačko-mađarskih odnosa".

"Poslednjih godina, sva dostignuća koja su pomogla odnosima dveju zemalja, poput izgradnje mostova ili otvaranja graničnih prelaza, rezultat su dogovora sklopljenih sa bivšom vladom Roberta Fica. Robert Fico, štaviše, misli o ratu, migracijama i pitanjima roda isto kao i mi. Njegova pobeda pruža ozbiljnu šansu za jačanje alijanse V4 (Višegradska četvorka, koja uključuje Češku, Slovačku, Poljsku i Mađarsku). Čestitam i srećno", poručio je šef mađarskog MIP-a na slovačkom.

U subotu, 30. septembra, u Slovačkoj su održani vanredni parlamentarni izbori. Podaci sa 99,98 odsto biračkih mesta pokazali su da je stranka Smer, koju predvodi 59-godišnji Fico, pobedila na izborima sa 22,94 odsto glasova. On je prethodno tri puta bio premijer, a poznat je po svom protivljenju vojnoj podršci Ukrajini. 

image