Svet

Britanija nastavlja sa pretnjama: Borbeni avioni "Tajfun" stižu u Poljsku

Ujedinjeno Kraljevstvo tvrdi da tim potezom žele da podrže svog NATO saveznika protiv sve veće ruske pretnje, dok Kremlj upozorava da Alijansa sve više širi opseg delovanja pod maskom "obuzdavanja ruske agresije"
Britanija nastavlja sa pretnjama: Borbeni avioni "Tajfun" stižu u Poljskuwww.globallookpress.com © Marcin Banaszkiewicz/Fotonews

Britanski ministar odbrane Grant Šaps saopštio je da Ujedinjeno Kraljevstvo raspoređuje borbene avione "Tajfun" u Poljskoj, što je potez koji je pripisao potrebi da "zaštite svog saveznika od Rusije", prenose "RIA Novosti".

"Kao odgovor na zahtev naših poljskih prijatelja, šaljemo "Tajfune" u Poljsku da podržimo našeg NATO saveznika protiv sve veće pretnje ruskog mešanja", rekao je Šaps na konvenciji Konzervativne stranke.

On je takođe naveo da je raspoređivanje borbenih aviona u Poljskoj uoči izbora snažan signal da Britanija podržava slobodu i demokratiju među svojim saveznicima.

U Poljskoj su za 15. oktobar zakazani parlamentarni izbori.

Poslednjih godina Rusija je izvestila nezapamćenu aktivnost NATO-a na svojim zapadnim granicama. Alijansa proširuje delovanje i naziva to "obuzdavanjem ruske agresije", pišu "RIA Novosti".

Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja NATO snaga u Evropi. Kremlj je napomenuo da Ruska Federacija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

image