Bajden: Treba ispitati Maskove veze sa drugim državama

Ne sugerišem da radi nešto što je neprimereno, ali svakako da zavređuje pažnju da se preispita kakvi su odnosi Maska sa stranim zemljama, rekao je američki predsednik

Veze vlasnika kompanije "Tviter" Ilona Maska sa drugim zemljama treba preispitati, smatra predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden.

To je bio njegov odgovor na novinarsko pitanje da li smatra da je Mask pretnja za nacionalnu bezbednost i treba li ispitati kupovinu "Tvitera" uz pomoć konglomerata iz Saudijske Arabije, preneo je Rojters.

"Smatram da saradnja Ilona Maska i njegovi odnosi sa drugim zemljama zavređuju pažnju. Da li radi nešto što je neprimereno. Ne sugerišem da to radi, ali svakako zavređuje da se to preispita", rekao je Bajden.

Bela kuća saopštila je prošlog meseca da nisu istiniti izveštaji da SAD razmatra pokretanje bezbednosnog nadzora nad nekim Maskovim poslovnim poduhvatima, uključujući "Tviter".

Zapadni mediji, od kako je najbogatiji čovek sveta kupio kompaniju čije je vlasništvo popularna društvena mreža, spekulišu da li strane zemlje vrše pritisak na njega u pogledu kontrole sadržaja koji se na njoj objavljuje.

Vlasnik "Tesle", proizvođača električnih automobila, u ovom poslu usmeren je na Kinu koja je ključno tržište i baza proizvodnje. Iz fabrike u Šangaju prošle godine isporučena je gotovo polovina automobila proizvedenih te godine.

Pod lupom zapadne javnosti bile su i njegove izjave da bi tenzije između Kine i Tajvana mogle biti rešene ako bi deo kontrole Tajvana bio prebačen na Peking.

Mask poseduje i "Spejsiks", kompaniju koja proizvodi "Starlink" satelite koji imaju široku primenu u Ukrajini i predstavljaju važno sredstvo komunikacije u uslovima konflikta  građanima, ali i vojsci. Sama kompanije zatalasala je zapadnu javnost najavom da više ne može da finansira upotrebu svojih satelita u ovoj zemlji, obrativši se Pentagonu za pomoć, ali je mnogo više analiziran Maskov predlog o rešenju konflikta u Ukrajini.

On je naveo da treba priznati da Krim trajno pripada Rusiji, jer je to i istorijska činjenica, kao i da u četiri oblasti u kojima je raspisan referendum, posle čega su one pripojene Ruskoj federaciji, treba ponoviti glasanje u prisustvu međunarodnih kontrolora.

Izjave direktora "Evroazijske grupe" Ijana Bremera da je Mask razgovarao sa Putinom, između ostalog i o Krimu, vlasnik "Tvitera" je demantovao.