Svet

Tramp na sudu zbog optužbi da je precenio vrednost imovine: Borim se za svoje ime i reputaciju

Bivši predsednik SAD tvrdi da je sudija Džejms značajno umanjila vrednost njegovog imanja u Palm Biču, a da njene procene služe za prevaru u istrazi za mešanje u izbore. Tramp je inače po istim optužbama već osuđen u državi Njujork
Tramp na sudu zbog optužbi da je precenio vrednost imovine: Borim se za svoje ime i reputaciju© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Bivši predsednik SAD Donald Tramp najavio je da će se pojaviti pred sudom na početku građanskog suđenja za prevaru u kojem će se suočiti s "lažnom optužbom" da je na prevaru "naduvao" vrednost nekretnina i druge svoje imovine.

"Ujutro idem na sud da se borim za svoje ime i reputaciju", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Trut", a državnu tužiteljku Letišu Džejms koja će biti sudija nazvao "nepravednom, neosetljivom i zlobnom u poteri za njim", preneo je Rojters.

Sudija države Njujork Artur Engoron prošle nedelje doneo je presudu u kojoj je utvrdio da su Tramp i njegova porodična firma na prevaru povećali vrednost njegovih nekretnina i druge imovine kako bi pomogli sopstvenim poslovnim potrebama, što su Tramp i njegovi saradnici negirali.

"Ona je procenila vrednost imanja Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi na 18 miliona dolara, dok ono zapravo vredi 50 do 100 puta više. Njene procene služe za prevaru u istrazi za mešanje u izbore, i još gore. Čitav ovaj slučaj je laž! Vidimo se na sudu u ponedeljak ujutru", napisao je Tramp.

Tužiteljka Džejms zatražila je kaznu od najmanje 250 miliona dolara, zabranu Trampu i njegovim sinovima Donaldu Junioru i Eriku da vode poslove u Njujorku, kao i petogodišnju zabranu komercijalne upotrebe nekretnina u vlasništvu Trampa i njegovih kompanija.

Rojters precizira da ovaj slučaj nije povezan sa četiri krivične optužnice protiv Trampa, uključujući i pokušaj da poništi predsedničke izbore 2020. godine.

image