Svet

Čuju li se Šolc i Makron: Loši odnosi Berlina i Pariza koče rad EU

Nemačka i Francuska nikad nisu imali ovako lošu saradnju, slažu se mnogi analitičari
Čuju li se Šolc i Makron: Loši odnosi Berlina i Pariza koče rad EUwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Loši odnosi između Francuske i Nemačke usporavaju donošenje ključnih odluka u EU, uključujući i sporazume o odbrani Ukrajine, tvrdi uticajni nemački poslanik u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister, predsednik odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i ključna ličnost u opozicionoj Demohrišćanskoj partiji.

Kriv je nedostatak kontakta između nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"U ovom trenutku vidimo značajan nedostatak unutrašnje koordinacije između Pariza i Berlina. A to nije dobro", ističe Mekalister, a prenosi "Gardijan".

Francusko-nemački odnosi, koji su se dugo smatrali pokretačkom snagom EU, nisu "sve u Evropi", ali, Mekalister upozorava da bez saradnje dve zemlje "stvari ne funkcionišu".

"Na kraju, Pariz i Berlin moraju da se dogovore da izglade stvari... i zato ja kritikujem nemačku vladu. Mislim da nikad nismo videli tako slabu saradnju između Pariza i Berlina poput ove kojoj svedočimo", dodao je on.

Šolcova prethodnica, Angela Merkel, tokom 16 godina vladavine imala je blizak odnos sa četiri francuska predsednika, uključujući Makrona, čime je bila priznata kao de fakto lider EU. Stručnjaci se slažu da bloku sada nedostaje taj čvrst odnos.

Jedan od "najistaknutijih primera" da nešto ne štima u odnosima dve države, kaže Mekalister, bila je borba za donošenje odluka o evropskom borbenom tenku sledeće generacije, koji bi bio sastavni deo glavnog borbenog sistema u Ukrajini ili u bilo kojoj drugoj budućoj ratnoj zoni.

Pariz i Berlin su prošlog meseca, nakon sastanka između francuskog ministra oružanih snaga Sebastijena Lekornua i njegovog nemačkog kolege Borisa Pistorijusa, obećali da će postići napredak do kraja godine, ali neki smatraju da je potrebno više političkog zamaha da bi se odluke ubrzale.

I to je samo jedan od problema, jer, kako on podseća nema napretka ni u projektu aviona budućnosti, isto kao ni u trgovinskom sporazumu sa blokom MERKOSUR zemalja Latinske Amerike (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj).

I govor nemačkog lidera u avgustu u Pragu za Mekalistera je bio odraz nedostatka povezanosti u srcu Evrope.

"Možete li da zamislite: Šolc je govorio 45 minuta o budućnosti Evrope – posebno o odbrani i bezbednosti – a nije pomenuo Francusku? Sa kim ćete organizovati evropsku odbranu i bezbednost ako ne sa Francuskom? Francuska je vodeća vojna sila u Evropi. Britanci su nas napustili", poručuje Mekalister, a prenosi "Gardijan".

Istog je gledišta i Francuska. 

Direktorka evropskog programa u Institutu Montenj u Parizu Džordžina Rajt isto misli da su odnosi zategnuti i da, postoje ključna pitanja koja treba da se prevaziđu.

"Mi jesmo u periodu nepoverenja, ali animozitet nije ni blizu onom koji je vladao između Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske 2017. i 2018. U isto vreme, morate zapamtiti da su francusko-nemački odnosi mnogo važniji od odnosa između Francuske i Velike Britanije", rekla je ona.

Rajtova veruje da u Parizu postoji stav da Nemačka provodi previše vremena "razgovarajući sama sa sobom".

"Tamo imate koaliciju od tri stranke koje su veoma različite, i one se sve vreme dogovaraju o novoj politici kod kuće, tako da nemaju vremena da razgovaraju o bilo čemu drugom", ukazala je ona.

Ove nedelje su se takođe razotkrile loše veze između Berlina i Rima, a Đorđa Meloni se pobunila protiv nemačkih planova da finansira dve migrantske nevladine organizacije koje deluju u Italiji.

To je verovatno doprinelo odluci Italije da uskrati saglasnost novom tekstu zakona o migracijama EU na samitu ministara unutrašnjih poslova u Briselu prošle nedelje.

image