Savetuje druge, a ne može da pomogne sebi: Kako je Bilčik ostao ispod cenzusa u svojoj zemlji

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Slovačkoj, partija Demokrati Vladimira Bilčika osvojila je manje od tri odsto glasova i ostala ispod cenzusa

Sećate se kad u filmu "Ljubavni život Budimira Trajkovića" glavni lik tek na kraju shvati da njegov drug, koji mu sve vreme daje ljubavne savete, nema baš nikakvog iskustva, ni uspeha u toj oblasti, odnosno nikad nije ni imao devojku.

Tako je i prozapadna srpska opozicija juče shvatila da je njihov politički savetnik evroparlamentarac iz Slovačke Vladimir Bilčik, koji im godinama govori na koji način da organizuju izbore u Srbiji kako bi osvojili vlast, totalni amater.

Njegova stranka Demokrati ostala je na slovačkim parlamentarnim izborima ispod cenzusa, sa manje od tri odsto osvojenih glasova.

Lider partije Eduard Heger obratio se novinarima nakon proglašenih rezultata rečima da će sazvati Predsedništvo na kome će razgovarati o neuspehu na izborima, kao i o eventualnim kadrovskim promenama.

"Nećemo da lažemo, ovo je razočaranje za nas", tako je lider Bilčikove stranke prokomentarisao izborne rezultate.

Osim što neće ući u parlament, demokrate neće dobiti ni cent iz državne kase, jer nisu prešli cenzus, a na kampanju su potrošili 1,2 miliona evra, prenose slovački mediji.

I dok su se njegove stranačke kolege izređale pred govornicom, Bilčik je mirno stajao sa strane i treptao.

Bio je to trenutak da Bilčik svojim stranačkim kolegama kaže isto što i filmski lik Budimiru Trajkoviću: "Druže, ja to sve znam, ali samo u teoriji".

Kakav politički debakl čoveka koji se na Balkanu skoro svakog meseca javi sa savetima kako bi demokratija trebalo da izgleda.

Savetnik prozapadne opozicije u Srbiji

Bilčik je redovni gost prozapadne opozicije u Srbiji koja na sastancima s njim beleži savete o izborima, kako im koja mudra misao ne bi promakla.

Takođe, na osnovu njegovih zamisli i preporuka od vlasti već godinama traže izborne uslove pokušavajući da opravdanje za svoj loš izborni rezultat nađu u navodnim pravilima glasanja, a ne u tome što nemaju podršku birača.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio vanredne izbore, odmah se javio i Bilčik da poruči da ima vremena i prostora da se izborni uslovi unaprede.

Podsetimo, u Slovačkoj je izborni cenzus pet odsto, dok je u Srbiji spušten na tri odsto.

Bilčik je čak posrednik u međustranačkom dijalogu u Srbiji, pošto valjda predstavnici vlasti i opozicije u Srbiji ne mogu da razgovaraju ako između njih nije Bilčik.

Meša se u sastavljanje Vlade Crne Gore

Bilčikova usta takođe su puna preporuka Crnoj Gori. I ovih dana kada je u Podgorici burno zbog sastavljanja nove vlade, Bilčik je poslao preporuku da bi vlada trebalo da ima podršku 49 poslanika i da u njoj ne smeju da budu političke snage koje dovode u pitanje evroatlansku orijentaciju Crne Gore.

Misleći da će tako sebi osigurati mesto u vladi Milojka Spajića, lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović otputovao je u Brisel da se sastane sa Bilčikom i nakon toga izdao saopštenje:

"Bilčik je istakao punu podršku politici Bošnjačke stranke oličenoj u principu da Evropska unija nema alternativu, dodajući da, uz formiranje proevropske vlade, odgovarajuće reforme i snažniju posvećenost vladavini prava, možemo očekivati da Crna Gora bude prva naredna članica evropske porodice naroda".

Svojevremeno se nije libio da pošalje poruku iz crnogorske skupštine kako su ustavni, politički i ekonomski temelj Crne Gore ugroženi i dovedeni u pitanje.

"Treba vam dijalog, ali dijalog treba da se vodi odlukama", rekao je Bilčik i tako se kandidovao da i u Podgorici bude posrednik u dijalogu.

Predsednik Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević zato mu je juče u svom stilu poručio da su se stekli uslovi da postane mandatar nakon što njegova stranka nije uspela da pređe cenzus.

"Sve čestitke Vladimiru Bilčiku čija stranka 'Demokrati' nije prešla cenzus na slovačkim izborima. Time sy se stekli uslovi da Bilčik postane mandatar, jer ono što traži u Crnoj Gori sad treba da primeni u Slovačkoj. Srećno Vladimire, Crna Gora je uz tebe", poručio je Knežević.

Ovaj slovački političar je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, pa u svakom izveštaju Beograd okrivljuje za neusklađenost sa principima EU.

U poslednjem izveštaju nije krio da ga boli što u Srbiji opada podrška EU, dok raste prema Rusiji. Za to su, kaže Bilčik, krivi medijski izveštaji, a posebno mu smeta otvaranje redakcije RT Balkan.

Sledeće godine u junu biće održani izbori za Evropski parlament. Bilčik bi i na njima mogao da pripremi strategiju koju deli po regionu, a koju je imala i njegova stranka na nedavnim izborima. Ovoga puta neka pomogne sebi, ako može.