Svet

Bi-Bi-Si otpao u Libanu, na njegovo mesto došao Sputnjik

Sputnjik pokrenuo 24-časovno emitovanje na arapskom iz Bejruta
Bi-Bi-Si otpao u Libanu, na njegovo mesto došao Sputnjik© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Međunarodna novinska agencija i radio Sputnjik pokrenuli su u glavnom gradu Libana, Bejrutu, 24-časovno emitovanje na arapskom jeziku, prenose "RIA Novosti".

Ono što je zanimljivo jeste da je emitovanje počelo danas na nekadašnjem talasu Bi-Bi-Sija.

"Od danas možete da slušate programe Sputnjika na frekvenciji koju je ranije koristio arapski radio Bi-Bi-Si. U januaru ove godine britanska redakcija je potpuno obustavila emitovanje u Libanu zbog nedostatka sredstava", navodi se.

Šef radija Sputnjik u Libanu Dmitrij Tarasov kazao je da je daleke 1938. godine, kada je Bi-Bi-Si pokrenuo radio u Libanu, izabrao kao slogan frazu "London je ovde" ili "London govori", ali sada "ovde - Moskva govori".

Osim toga, signal radio stanice Sputnjik proteže se i na teritoriju susedne Sirije.

Dodaje se da će arapske radio emisije Sputnjika voditi poznati arapski novinari iz regiona, a da će u programu biti i programi iz Kaira i Moskve o različitim temama.

"U etru ćemo uglavnom imati informativne i analitičke sadržaje. Razgovaraćemo o međunarodnim temama i problemima koji pogađaju libansko društvo, jer društvene teme nailaze na veliki odziv kod domaće publike", kazala je glavna urednica Sputnjik arapskog radija i podkasta Lina Andrejčenko.

Osim toga, na novoj frekvenciji biće emitovan i veliki broj arapskih programa RT.

Sputnjik Arabik počeo je sa radom 4. februara 2015, iste godine kada je multimedijalni centar ove agencije otvoren u Kairu (Egipat). Redakcija se nalazi u Moskvi.

Arapski Sputnjik kombinuje veb stranicu i vesti na arapskom jeziku, emituje na FM talasima u Libanu, Iraku i Siriji, kao i na zvaničnom sajtu na internetu i na mobilnim aplikacijama.

Oko tri miliona ljudi prati Sputnjik Arabik Na društvenim mrežama.

image