Svet

Kako je Mask razljutio Ukrajince: Vrhovna rada i njen predsednik vređaju vlasnika "Iksa"

Ukrajinska vrhuška nije dobro podnela šalu američkog milijardera - možda zato što u njoj ima previše istine?
Kako je Mask razljutio Ukrajince: Vrhovna rada i njen predsednik vređaju vlasnika "Iksa"© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Britki humor milijardera Ilona Maska ne godi svima, a naročito ga teško podnosi ukrajinska vrhuška. Nakon što je Mask na društvenoj mreži "Iks" isprozivao ukrajinske navike da na sve strane i svaki čas nešto traže, Kijev je žestoko uzvratio – i to uvredama.

Sve je zapravo počelo kada je Mask objavio "fotošopiranu" fotografiju Vladimira Zelenskog, na čijem čelu i vratu su od naprezanja natekle vene. Suzdržavao se ukrajinski predsednik da istog trenutka ne zatraži pare od svojih saveznika

"Kada prođe pet minuta, a još uvek nisi zatražio milijardu dolara pomoći", glasio je opis slike.

Ukrajinci su hteli da uzvrate istom merom i istom fotografijom (samo sa fotošopiranim likom Maska), ali im se omaklo, pa su prešli granice dobrog ukusa.

"Kada je Ilon Mask pokušao da osvoji svemir, ali nešto je pošlo po zlu i za pet minuta je bio do oka u g***ima", napisao je predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, očigledno aludirajući na neuspešno lansiranje rakete "Spejs iks" u aprilu.

U sličnom maniru nastavila je i zvanična stranica ukrajinskog parlamenta, Vrhovne rade.

Uz fotošopiranu sliku Maska koji se napreže, stoji komentar: "Kad pet minuta ne širiš rusku propagandu". Ova objava kasnije je nestala sa Tviter stranice ukrajinskog parlamenta.

"Svaka podrška Rusiji danas je direktno ulaganje u rat, genocid, uništenje slobodnog sveta, eskalaciju i pravo na nekažnjivost. Svako ćutanje ili ironija prema Ukrajini danas je direktno ohrabrenje ruske propagande koja opravdava masovno nasilje i uništavanje. Nažalost, nisu svi uvek, poput značajnih medijskih ličnosti koje su hiljadama kilometara udaljene od rata, u stanju da shvate šta su svakodnevna bombardovanja i plač dece koja ostaju bez roditelja", požalio se i glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak.

Zanimljivo je da se i na ovako banalnim primerima pokazuje nezahvalnost Kijeva svojim saveznicima. 

Načelnik ukrajinske vojne obaveštajne službe general-potpukovnik Kirilo Budanov izjavio je nedavno da je Ukrajina u velikoj meri zavisna od usluga koje dobija od kompanija američkog milijardera, rekavši da , ukoliko tih usluga ne bi bilo, nastupila bi "katastrofa".

Mask je ranije znao da i ugasi satelitski signal "Starlinka" na koji se oslanja ukrajinska vojska, pa bi Ukrajinci, ako ništa, ono bar zbog sopstvenog dobra, trebalo da pokušaju da prihvate njegove šale.

image