Svet

Šef diplomatije Poljske: Odnosi s Kijevom mogu se popraviti samo uz "džinovski napor"

Odnosi Varšave i Kijeva su na silaznoj putanji zbog nesuglasica oko ukrajinskih žitarica a uprkos tome što Poljska podržava ukrajinske napore protiv Rusije, ocenio je Zbignjev Rau
Šef diplomatije Poljske: Odnosi s Kijevom mogu se popraviti samo uz "džinovski napor"www.globallookpress.com © Lev Radin

Neophodan je "džinovski napor" ne bi li se prevazišao jaz između Poljske i Ukrajine, izjavio je ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau dok je objašnjavao zašto nije otišao na neformalni sastanak šefova diplomatije EU u Kijevu.

"Susedski odnosi su na silaznoj putanji, čija je posledica moje odsustvo", rekao je Rau za televiziju "Polsat" komentarišući zašto je u ukrajinsku prestonicu otputovao njegov zamenik Vojček Gervel.

Dodao je da odnosi s Kijevom zavise od "tri faktora" – geopolitičkog, nacionalnog, kao i domaće podrške. Što se tiče geopolitike, to jest sukoba s Rusijom, Poljska je na istoj strani s Ukrajinom, dok imaju različite nacionalne interese, tj. razmimoilaze se na temu uvoza i tranzita ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Činjenica da je Ukrajina ovaj problem uvela na vrata Svetske trgovinske organizacije (STO) i Generalne skupštine UN, uzdrmala je poverenje našeg društva u aktuelnu politiku kijevske vlade prema Poljskoj, rekao je Rau za "Polsat".

"Posle onoga što se dogodilo, vraćanje na početak zahtevaće enormne napore", rekao je poljski ministar spoljnih poslova.

U intervjuu za "Polsat" Rau je insistirao da Varšava izvršava sve svoje vojne i političke obaveze prema Kijevu, uključujući i one koje zahteva članstvo u NATO-u. 

"Poljska ne govori Ukrajini šta da radi, ali očekuje isto zauzvrat", dodao je on.

Uvoz ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda izazvao je diplomatski spor između Kijeva i Varšave poslednjih meseci. Potez EU da ukine carinu na ukrajinski izvoz, kao vid podrške tamošnjoj borbi protiv Moskve, ugrozio je poljoprivrednike u susednim zemljama, jer nisu mogli da se takmiče sa znatno jeftinijim kukuruzom, pšenicom i suncokretovim uljem.

Brisel je potom dozvolio samo tranzit robe preko Poljske, Mađarske, Slovačke i Rumunije. Po isteku moratorijuma 15. septembra, pomenute zemlje su ponovo uvele zabranu uvoza ukrajinskih žitarica.

Ukrajina je potom pokrenula žalbu u STO, dok je predsednik Vladimir Zelenski optužio četiri zemlje da podržavaju Rusiju u svom govoru 22. septembra na Generalnoj skupštini UN.

image