Svet

Velika Britanija: Bez trans žena na ženskim bolničkim odeljenjima

Ministar zdravlja zalaže se za politiku zdravog razuma u Nacionalnoj zdravstvenoj službi, i nada se da će nove mere garantovati pacijentima privatnost i dostojanstvo
Velika Britanija: Bez trans žena na ženskim bolničkim odeljenjimawww.globallookpress.com © Krisztian Elek

Britanski ministar zdravlja Stiv Barkli predložiće da se transrodnim ženama zabrani pristup bolničkim odeljenjima namenjenim ženama, objavio je "Telegraf".

Mere bi navodno garantovale da pacijenti imaju pravo da budu zbrinuti na odeljenjima koja su samo za osobe njihovog biološkog pola i da dobiju negu od lekara i medicinskih sestara istog pola.

Trenutne smernice Nacionalne zdravstvene službe (NHS) dozvoljavaju pacijentima da budu smešteni na odeljenjima na osnovu pola s kojim se identifikuju. Barklijev plan navodno predviđa zaseban smeštaj za trans pacijente.

"Moramo koristiti zdrav razum o pitanjima pola i jednakosti u NHS-u. Mogu da potvrdim da je jezik vezan za biološki pol vraćen na veb-stranice sa zdravstvenim savetima o raku grlića materice i jajnika, o menopauzi", izjavio je Barkli za "Telegraf", te dodao da nastoji da zaštiti privatnost, dostojanstvo i bezbednost svih pacijenata. 

"Telegraf" je naveo da je izvor blizak ministru zdravlja rekao da je Barkliju dojadila agenda koja propisuje da se npr. umesto trudnice govori trudna osoba.

image