Najopasniji trenutak za Ukrajinu: Da li je američko blokiranje pomoći Kijevu samo "prethodnica"?

Podrška za Ukrajinu polako presušuje - pitanje je ko će nastaviti da šalje novac

Jedinstveni zapadni front više nije tako jedinstven, a blanko čekovi koji su od početka specijalne vojne operacije stizali Ukrajini, polako počinju da presušuju.

Bivši britanski ministar odbrane Ben Volas nedavno je za "Dejli telegraf" napisao da "ruska vojska puca, ali samo ako prva ne pukne zapadna politika".

Izgleda, međutim, da se upravo to dešava ovih dana, jer veliku tranšu pomoći za Kijev prvi su zaustavili američki republikanci, i to samo devet dana nakon što je Zelenski u Vašingtonu lobirao za nastavak donacija. Koliko se promenilo raspoloženje Amerikanaca prema ukrajinskom ratu, i tada je bilo vidljivo, jer mlaka dobrodošlica kojom je dočekan Zelenski nije bila ni nalik njegovoj ranijoj poseti, kada su se demokrate, poput recimo Nensi Pelosi, bacale preko stolova ne bi li ga izgrlile.

Kako će biti u budućnosti, pokazuju izborne ankete po kojima je u vođstvu Tramp koji je već jasno rekao da će slavinu potpuno zaviti, ističući da Amerika poklanja toliko opreme da trenutno ni za sebe nema municiju.

"U isto vreme dok su republikanci glasali 'ne' na Kapitol Hilu, glasači u Slovačkoj izabrali su proruskog premijera Roberta Fica, koji obećava da neće poslati ni jedan paket municije u Ukrajinu, i izgleda da će se udružiti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u suprotstavljanju daljoj evropskoj podršci Kijevu. Zvaničnici Poljske, nekada najpouzdanijeg saveznika Kijeva, 20. septembra dali su šokantnu najavu da više neće slati oružje", sumira "Politiko" šta je sve za Kijev krenulo po zlu.

Upitana da prokomentariše činjenicu da po novom američkom zakonu nema bilo kakvog finansiranja za Ukrajinu, sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer, pokušala je da se izvuče podsećajući da je "predsednik napravio koaliciju od više od 50 zemalja za pružanje pomoći za podršku Ukrajini".

Dakle, neka drugi daju.

A davaće, recimo, Evropska unija, čiji je šef diplomatije Žozep Borelj, rekao da je "siguran" da će odluka o blokiranju finansiranja u Americi biti preispitana. 

Evropska pomoć Kijevu je, međutim, vezana za povećanje budžeta EU o čemu još nema saglasnosti, pa bi se tako Boreljova obećanja mogla završiti kao i Bajdenova. Kako sve zemlje EU moraju da podrže taj sporazum, moguće je da do kraja godine, kad ističe trenutna i do sad odobrena podrška bloka Ukrajini, bude velikih problema sa izdvajanjem novih sredstava.

"Nema mnogo političkih diskusija o finansijskoj podršci Ukrajini. To nije težak deo slagalice. Ali je slagalica sveukupno veoma teška, jer niko se ne usuđuje da predvidi bilo šta", rekao je diplomata EU za "Politiko".

Orban je već rekao da nije spreman da finansira Ukrajinu ukoliko EU ne preispita odnos prema mađarskim manjinama koje žive u toj zemlji, ali "Fajnenšel tajms" piše da će EU pokušati da omekša mađarskog premijera, odmrzavajući ranije zamrznuta sredstva Mađarske iz kohezionih fondova.

"Ali uprkos ovim pokušajima da se situacija pozitivno promeni, otvorene kritike pomoći među visokim zapadnim političarima, zajedno, sa onlajn napadima Ilona Maska na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, šalju jezivu poruku Kijevu. A poruka da će se SAD i Evropa držati Kijeva bez obzira na sve sada počinje da zvuči šuplje", ukazuje "Politiko".

Jadikuje i "Gardijan" poručujući da je ovo najopasniji trenutak za Ukrajinu dok Rusija pokušava da je "zamrzne u pokornosti".

"Zapadna je, a ne ukrajinska odluka ona koja pokazuje znake posustajanja koji najviše zabrinjavaju - sa republikancima u Kongresu koji se protive da potpišu paket Bajdenove vojne pomoći, i pobedom na prošlonedeljnim izborima u Slovačkoj proruskog populiste koji je obećao da će prekinuti podršku Ukrajini. U međuvremenu, u Britaniji, premijera koji je želeo da predsedniku Zelenskom pruži sve što je hteo, nasledio je nesentimentalni ekonomski jastreb poznat po tome što pazi na svaki peni, pod ogromnim političkim pritiskom da smanji poreze", žali se "Gardijanova" kolumnistkinja Gabi Hinslif.

Ukrajina je, prema pisanju "Politika", zavisna od zapadne podrške ne samo kad je u pitanju front, već i zbog nastavka rada njene javne uprave.

Prema predviđenom budžetu za 2024, Ukrajina očekuje da će u narednoj godini dobiti 42,8 milijardi dolara od međunarodnih donatora, od kojih bi veliki deo dolazio iz Sjedinjenih Država. Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko odbio je da odgovori hoće li rampa na pare koju je stavio Kapitol hil, sada ostaviti rupu u budžetu.

Moralna podrška Ukrajini nije upitna, i ceo Zapad je saglasan da Kijevu treba pomoći u sukobu sa Rusijom - pitanje je, međutim, da li su SAD bile samo prethodnica, u grupi zemalja koje će tek odustati od slanja novca Ukrajini?

"Ideja da dobročinstvo treba da počne kod kuće sada se koristi kao argument protiv vojne pomoći iako je zapadna vojna podrška Ukrajini sve samo ne davanje u dobrotvorne svrhe: ako ništa drugo, to je novac za iskupljenje. Jer, saveznici Ukrajine imaju egzistencijalni interes da zaustave rusku agresiju u Evropi, ali ne žele da rizikuju živote svojih trupa, pa umesto toga vade čekovne knjižice", konstatuje kolumnistkinja "Gardijana".

Izgleda, ipak, da je i to vreme prošlo.