Italija: Obustavljamo isporuku oružja Ukrajini

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto izjavio je da ne sumnja u to da će Evropska unija i NATO nastaviti da pružaju vojnu pomoć Ukrajini

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto izjavio je da ta zemlja ne priprema novi paket isporuke oružja Ukrajini.

"Ne pripremamo novi paket isporuke oružja Kijevu, koji bi bio šesti po redu. Nema sumnje da će Ukrajina u narednom periodu dobijati vojnu pomoć od Evropske unije i NATO-a, ali Italija za sada obustavlja isporuku koju je obećala prethodna vlada", istakao je Krozeto govoreći za italijanski list "Il Mesađero".

Pre samo dva dana, italijanski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da je Rim spreman da obezbedi Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane i prenosive rakete, preneo je Rojters. U razgovoru sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, Krozeto je obećao da će nastaviti da podržava Kijev sve dok traje specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Građani Italije su se krajem oktobra pobunili i održali protest u centru Napulja, izražavajući nezadovoljstvo povodom isporuke oružja Ukrajini. Protest su organizovale vlasti južne italijanske regije Kampanija, a jedan od organizatora rekao je da je cilj okupljanja prekid vatre u Ukrajini i zaustavljanje isporuke oružja Kijevu.

"Ukrajina je dobila finansijsku i vojnu pomoć, ali moramo prestati da šaljemo oružje, kako bi mogao da počne proces koji će dovesti do mira", istakao je organizator.

Italija je odobrila svoju prvu isporuku Kijevu krajem februara. Rim nikada nije otkrio detalje o oružju koje je poslao Ukrajini od početka specijale vojne operacije, ali italijanski i ukrajinski mediji navode da su prethodne isporuke uključivale i višestruke raketne sisteme.