Svet

Euraktiv: Poljska tvrdi da nije pozvana na ukrajinski odbrambeni forum

Odnosi Kijeva i Varšave naglo su zahladneli nakon što su Poljaci odbila da ukinu embargo na ukrajinske poljoprivredne i prehrambene proizvode uprkos protivljenju EU
Euraktiv: Poljska tvrdi da nije pozvana na ukrajinski odbrambeni forum© Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajina nije pozvala Poljsku na Međunarodni forum odbrambene industrije koji organizuje, obelodanio je poljski ministar za državnu imovinu Jacek Sasin. Kijev, međutim tvrdi, da to nije slučaj, prenosi Euraktiv.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Poljske, Zbignjev Rau, tvrdi da nije prisustvovao sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije zbog lošeg zdravlja i pogoršanja odnosa između te dve države.

"Poljska grupa za naoružanje nije pozvana", izjavio je Sasin radiju ZET, dodajući da nijedna poljska kompanija nije prisustvovala događaju. Napomenuo je i da su bili svedoci nedavnog "niza neprijateljskih gestova Ukrajine".

Govoreći na forumu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je stvaranje saveza za proizvođače oružja i vojne opreme "kako bi zajedno sa Ukrajinom izgradili arsenal slobodnog sveta".

Upitan zašto Poljska nije pozvana na forum, ukrajinski ambasador Vasil Zvarič odbacio je Sasinovu izjavu i rekao da bi poljska strana trebalo da odgovori na to pitanje, jer je bila jedna od prvih zemalja koje su pozvali na taj događaj.

"Pozvali smo sve iz naših prijateljskih zemalja, uključujući namenske kompanije. Poljska je među prvima dobila poziv, pa smo očekivali njihovo učešće", rekao je Zvarič.

Sasin je izrazio zabrinutost da sadašnje ponašanje Ukrajine proizilazi iz percepcije Kijeva da je bolje stati na stranu Nemačke tokom predizborne kampanje u Poljskoj i izbegnuti previše blizak odnos sa poljskom vladajućom partijom.

Odnosi Ukrajine sa Poljskom, koju Kijev dugo doživljava kao svog ključnog saveznika u EU, naglo su zahladneli nakon što je Varšava odbila da ukine embargo na ukrajinske poljoprivredne i prehrambene proizvode uprkos protivljenju EU.

Nakon toga, Zelenski je održao govor na Generalnoj skupštini UN, koji je uzdrmao poverenje u aktuelnu politiku kijevske vlade prema Poljskoj. To je dovelo do toga da poljski šef diplomatije Zbignjev Rau izostane sa sastanka kolega u Kijevu.

Rau je rekao da je neformalni sastanak ministara u Kijevu bio "važan" i objasnio da postoji "mnogo razloga" za njegovo odsustvo, uključujući i zdravstveno stanje.

"Pre svega, to je zbog činjenice da u politici postoje periodi procvata i kraha, posebno u bilateralnoj politici između različitih zemalja. Što se tiče odnosa Poljske i Ukrajine, mi trenutno ulazimo u silazni period i moje odsustvo je delimično izraz ovoga", dodao je on.

image