"Telegraf": Britanija više nema oružja za Ukrajinu

Dali smo sve što možemo da priuštimo. Vreme je da drugi ponesu ovaj teret, upozorio je tamošnji visoki vojni zvaničnik

Britanija više nema vojnu opremu koju bi mogla da pošalje Ukrajini, a druge države bi trebalo da se što pre uključe i preuzmu na sebe tu obavezu, izjavio je visoki vojni zvaničnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovaj vojni izvor "Telegrafa" dodao je da ne bi trebalo da Velika Britanija obezbeđuje milijarde koje je bivši ministar Ben Volas tražio.

"Dali smo sve što smo mogli da priuštimo. Britanija treba da ohrabri druge države da daju više novca i oružja. Dakle, nastavićemo da nabavljamo opremu za Ukrajinu, ali njima su potrebni sistemi za protivvazdušnu odbranu i artiljerijska municija, a naše zalihe su presušile", istakao je sagovornik britanskog lista.

Ovo je tek jedna od izjava koje su došle kao reakcija na otkriće da je Volas, pre nego što je podneo ostavku na tu funkciju, tražio od premijera Rišija Sunaka da potroši još 2,3 milijarde funti na podršku.

Volas je upozoravao da je Nemačka pretekla Veliku Britaniju i postala najveći evropski donator Ukrajine, te je pozvao na povećanje budžeta u tu svrhu od čak 50 odsto.

Velika Britanija je već poslala 14 tenkova "čelendžer 2", višestruke raketne sisteme M270, bespilotne letelice i krstareće rakete "storm šedou", plus na hiljade protivtenkovske municije, projektila kratkog dometa, te oklopna vozila.

"Svaki tenk koji damo je jedan manje koji imamo", upozorio je "Telegrafov" izvor.

Ostrvsko glasilo konstatuje da je zapadna Alijansa pretrpela niz udaraca poslednjih dana, pošto je nastao problem oko usvajanja američkog budžeta, odnosno podrške Ukrajini koja bi trebalo da bude obuhvaćena istim, u Slovačkoj je na izborima pobedila proruska stranka, uz velike tenzije između Kijeva i Varšave oko ukrajinskog žita. Sve to ide u prilog ocenama Kremlja da će zamor Kolektivnog zapada od rata nastaviti da raste.