Svet

Holandski brodograditelj tuži vladu: Antiruske sankcije su nas oštetile

Reč je o jednom od retkih slučajeva da se evropska kompanija obratila sudu zbog korporativnih posledica nastalih nakon uvođenja mera protiv Moskve
Holandski brodograditelj tuži vladu: Antiruske sankcije su nas oštetilewww.globallookpress.com © TheYachtPhoto/imageBROKER.com

Najveći holandski brodograditelj, firma "Damen šipjards grup" presavila je tabak protiv holandske vlade i tuži je za odštetu zbog gubitaka koje su njihovom poslovanju nanele antiruske sankcije.

"Blumberg" prenosi da je reč o jednom od retkih slučajeva da se evropska kompanija obratila sudu zbog korporativnih posledica nastalih nakon uvođenja mera protiv Moskve.

"'Damen' je pre sankcija potpisao ugovore sa ruskim kupcima brodova, a nakon invazije na Ukrajinu holandska vlada je odlučila da holandska poslovna zajednica neće poštovati takve ugovore. Za tu štetu nije nam ponuđena naknada", kaže portparol kompanije Rik van de Veg.

Tužba je podneta još u maju, a slučaj tek treba da bude pokrenut.

"Ovaj pravni izazov će dodati novi zaokret u bitkama u sudnici oko sankcija. Pažnja će biti fokusirana na danak koji plaćaju preduzeća koja su opsluživala tržište koje se nekada smatralo jednim od najperspektivnijih u svetu", ukazuje "Blumberg".

Industrija jahti je dospela u centar pažnje ubrzo nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini (SVO), jer su SAD i njeni saveznici zaplenom takve luksuzne imovine pokušavali da kazne ruske milijardere za koje se smatralo da su bliski predsedniku Vladimiru Putinu.

Holandija trenutno po tom osnovu, pod nadzorom drži 23 luksuzna plovila i nekoliko letelica, ukazuje ovaj medij.

"Damen šipjards", koji postoji još od 1927, bio je jedna od kompanija koje su ultrabogataše snabdevale luksuznim jahtama. Među njegovim mušterijama bili su biznismeni poput Olega Tinkova, a popravljao je jahtu povezanu i sa Romanom Abramovičem.

Pre konflikta firma je imala inžinjersku filijalu u Rusiji, koja je pružala usluge za projekte brodogradnje, pored servisnih čvorišta u Novorosijsku i Sankt Peterburgu. 

Sukob je, kažu, imao veliki uticaj na kompaniju, a u roku od nedelju dana nakon početka SVO, "Damen" je izvestio da je obustavio isporuku plovila i potpisivanje novih ugovora sa ruskim i beloruskim klijentima.

Kompanija je takođe saopštila da očekuje da će "naporno raditi na pronalaženju rešenja za brodove koji su već u izgradnji".

"Damen" je prošle godine zabeležio dobre rezultate, iako je mere protiv Rusije okrivio za smanjenje broja završenih brodova.

image