Policija Džerzija nezakonito pretresla posede Romana Abramoviča

Britanska policija nezakonito je zaplenila dokumenta i uređaje koji se dovode u vezu sa ruskim milijarderom Romanom Abramovičem

Policija Džerzija, autonomne britanske teritorije u Lamanšu, priznala je da je izvršila nezakonite pretrese u posedima koji su navodno povezani sa ruskim milijarderom Romanom Abramovičem i da je pristala da plati odštetu i izvini se, navodi se u pravnom dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Policija Džerzija dobila je nalog za pretres i ušla u kuće i prostorije navodno povezane sa Abramovičem u aprilu 2022. godine, zaplenivši dokumenta i uređaje, navodi se u dokumentu koji je potpisao sud.

Policija je, međutim, priznala da su "nalozi za pretres dobijeni nezakonito" i složila se "da nalozi za pretres treba da budu poništeni".

Policija je takođe pristala da plati odštetu i troškove, potvrdila je da su sve kopije dokumenata zaplenjene u pretresima uništene i da će se policija izviniti Abramoviču, navodi se u dokumentu.

"Gospodin Abramovič je uvek delovao u skladu sa zakonom, drago nam je što je policija Džersija popustila u vezi sa ovim nezakonitim i neosnovanim pretresima", rekla je Abramovičeva portparolka.

Sud samoupravnog ostrva Džerzi u aprilu je zamrznuo imovinu ruskog milijardera u vrednosti od oko sedam milijardi dolara, a policija je pretresla mesta za koja su smatrali da su povezana sa poslovnim aktivnostima Abramoviča.
Milijarder se našao na udaru sankcija Velike Britanije zvog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Abramovič se, zajedno sa drugim bogatim Rusima, našao na udaru sankcija Britanije i Evropske unije zbog sukoba u Ukrajini i oduzete su im jahte i luksuzna imovina.