Španski kralj poverio mandat za formiranje vlade aktuelnom premijeru Pedru Sančezu

Lider Socijalista imaće priliku da formira novu vladu u Španiji

Španski kralj Felipe nominovao je premijera te zemlje u tehničkom mandatu Felipe Sančeza za novi mandat na čelu španske vlade nakon što njegov rival i lider konzervativne Narodne partije Alberno Nunjez Feiho nije uspeo da dobije podršku većine poslanika. 

"Obavestiću kandidata o kraljevoj odluci i saslušaću njegov (Sančezov) predlog u predviđenom roku", rekla je pre predsednica Donjeg doma španskog Parlamenta Fransima Armengol, koja dolazi iz redova Sančezove Socijalističke radničke partije (PSOE), nakon sastanka sa šefom države.

Parlamentarni izbori u Španiji održani 23. jula nisu izrodili jasnog pobednika, a Sančezov PSOE osvojio je manje glasova od PP-a.

Narodna stranka ipak nije uspela da oformi koaliciju koju bi činilo najmanje 176 poslanika, koji bi činili većinu, dok Sančez tvrdi da može da obezbedi neophodno podršku, navodi Rojetrs.

Kako bi došao do neophodnih 176 poslanika, njemu će biti potrebna i podrška katalonskih separatističkih partija, koje između ostalog traže i referendum o nezavisnosti tog španskog regiona, čemu se protive ostale španske partije.

Ukoliko ni jedan kandidat ne dobije podršku većine poslanika do 27. novembra, biće raspisani novi izbori.