Svet

U Berlinu protesti protiv Ukrajine: Demonstranti zahtevaju i izlazak iz NATO-a i oslobođenje Asanža

Nekoliko hiljada desničarski nastrojenih demonstranata okupilo se danas u Berlinu kako bi iskazali protest protiv vlade i njenih mera kada je reč o Ukrajini, energetskoj politici, NATO-u i ostalim bitnim pitanjima

U prestonici Nemačke danas, na Dan nemačkog jedinstva, okupilo se nekoliko hiljada ljudi desničarskog opredeljenja, koji su, između ostalog, zahtevali zaustavljanje slanja vojne pomoći Ukrajini, ostavku vlade i prevremene izbore.

Kako javljaju "RIA Novosti", proteste su najavili aktivisti pokreta Kuerdenker, koji su bliski partiji Alternativa za Nemačku. 

Prema rečima jednog od demonstranata, okupljeni žele "demokratiju, koje sada nema" u Nemačkoj. Obraćajući se demonstrantima, ovaj aktivista je pozvao narod da istupi protiv vojne pomoći Kijevu, objasnivši da bi to trebalo da urade svi, bez obzira na političko opredeljenje.

"Nama više nije ni važno ko je u pravu, a ko nije – Rus, Ukrajinac ili Amerikanac. Nemačka je protiv rata", poručio je. 

Drugi aktivista izjavio je da je nezadovoljan načinom na koji se zemlja borila protiv korona virusa, kao i merama koje su usvojene kada je reč o energetskoj politici. 

Osim toga, mogli su se čuti pozivi da bi Nemačka trebalo da napusti NATO, kao i da bi Džulijana Asanža trebalo osloboditi. 

Nakon obraćanja govornika, kako se očekuje, okupljeni će se uputiti u šetnju po gradu, a kako dodaju "RIA Novosti", neki od njih nose i rusku zastavu i plakate kojima pozivaju na prijateljske odnose sa Rusijom.

image