Hanter Bajden izjasnio se da nije kriv za nelegalno posedovanje oružja

Bajden, koji se suočava sa kaznom zatvora od 25 godina ukoliko bude osuđen, priznao je na saslušanju da je bio težak zavisnik od krek kokaina u to vreme, ali je rekao da nije prekršio zakon

Sin američkog predsednika Džozefa Bajdena Hanter izjasnio se pred saveznim sudom u Delaveru da nije kriv po tri tačke optužnice koje ga terete za nelegalno držanje oružja, a njegov advokat Ebi Louel izjasnio se o krivici u njegovo ime. 

Bajdenova molba da se obrati sudu putem video-linka odbijena je uz obrazloženje da predsednikov sin "ne bi trebalo da ima poseban tretman po ovom pitanju", preneo je En-Bi-Si.

Tako se Hanter Bajden pojavio u sudnici, a saslušanje pred sudom trajalo je manje od pola sata.

Bajden je na saslušanju priznao da je bio težak zavisnik od krek kokaina u to vreme, ali je rekao da nije prekršio zakon.

Bajden se suočava sa kaznom zatvora do 25 godina ukoliko bude osuđen za tri tačke optužnice.

Američka televizija podseća da je suđenje predsednikovom sinu stavilo porodicu Bajden u centar pažnje javnosti i to uoči predsedničkih izbora 2024. godine. Prethodna nagodba sa tužiocima, propala je pre oko dva meseca uz velike kritike javnosti da do takvog dogovora ne bi ni došlo da nije bio u pitanju predsednikov sin.

Nakon toga, prošlog meseca, Bajden mlađi optužen je pred saveznim sudom po tri tačke vezane za posedovanje vatrenog oružja dok je koristio ilegalne droge. Dve tačke terete ga da je lagao na federalnom formularu o upotrebi narkotika kada je kupio revolver "kolt kobra" u Delaveru u oktobru 2018, dok se u trećoj tereti da je posedovao pištolj dok je koristio narkotike.

Još uvek je otvorena višegodišnja istraga o navodnoj utaji poreza Hantera Bajdena.

U prvobitnom slučaju, optužnici podignutoj u junu, u zajedničkom podnesku sa tužiocima navodi se da je Bajden imao pištolj 11 dana, tokom kojih je "redovno kupovao i koristio krek kokain". Vatreno oružje je "naknadno bačeno u kantu za smeće ispred supermarketa u Grinvilu, Delaver", navodi se u podnesku.

Prvobitni sporazum o izjašnjavanju o krivici propao je pošto je sudija Okružnog suda SAD Merilen Norejka, koju je imenovao predsednik Donald Tramp, dovela u pitanje uslove sporazuma.

Naime, prema uslovima nagodbe, Bajden bi se izjasnio krivim za dve prekršajne poreske optužbe u zamenu za uslovnu kaznu, dok bi odvojena optužba za krivično delo koja se odnosila na nelegalno posedovanje oružja bila odbačena.

Advokat Ebi Louel izjavio je da Hanter planira da se bori protiv optužbi za nelegalno posedovanje oružja, za koje tvrdi da nisu ustavne. Njegov tim je u poslednje vreme krenuo u napad, podnevši niz odvojenih tužbi protiv Poreske službe, Rudija Đulijanija i bivšeg Trampovog pomoćnika Gereta Ziglera, za koje tvrde da su prekršili zakone o privatnosti i kompjuterskim prevarama.

Optužbe vezane za Bajdenove poreze mogle bi da budu podignute u narednih mesec dana u Vašingtonu ili Kaliforniji, gde je boravio poslednjih godina.

Taj slučaj dolazi nakon što je Ministarstvo pravde takođe preduzelo potez bez presedana i podiglo optužnice protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa u dva odvojena slučaja.

Za to vreme u Vašingtonu, republikanci Predstavničkog doma nastavljaju da traže odgovore o tome da li je Ministarstvo pravosuđa odobrilo Hanteru Bajdenu poseban tretman tokom istrage.

Republikanci su takođe pokrenuli istragu o opozivu Džozefa Bajdena za koju se očekuje da će ispitati poslovne aranžmane njegovog sina i saznanja američkog predsednika i njegovu eventualnu ulogu u svemu tome. Bela kuća je negirala bilo kakvu umešanost predsednika u slučaj Ministarstva pravde ili poslove njegovog sina.