Bela kuća: Imamo za još dva meseca vojnih zaliha za Ukrajinu

SAD traži pomoć Kongresa kako bi ta podrška bila nastavljena, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi

Američki predsednik Džozef Bajden ponovio je da će Ukrajina imati podršku Sjedinjenih Američkih Država i dodao da pad podrške može da ohrabri Rusiju i prouzrokuje širi sukob.

Predsednik SAD razgovarao je sa predsednicima zemalja saveznica iz Kanade, Nemačke, Japana, Italije, Poljske, Rumunije, Velike Britanije i Francuske, kao i čelnicima NATO, Evropske komisije i Evropskog saveta o ekonomskom oporavku Ukrajine i pitanjima bezbednosti hrane, saopštila je Bela kuća, a preneo je Rojters.

"Predsednik Bajden je jasno istakao da ne smemo ni pod kojim okolnostima dozvoliti da američka podrška Ukrajini bude ometena", rekao je novinarima portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

SAD imaju dovoljno obezbeđenih sredstava za vojne potrebe Ukrajine za još neko vreme, ali je potrebna pomoć Kongresa kako bi ta podrška bila nesputana, rekao je Kirbi i dodao da vojnih zaliha ima za otprilike još dva meseca. 

On je istakao da manja grupa republikanaca koja blokira pomoć Ukrajini čini da Putin veruje da može da sačeka i nastavi sukob dok se SAD i njeni saveznici ne povuku.

SAD veruju da je Kijevu ostalo od 6 do 8 nedelja za "kontraofanzivu" nakon čega se očekuje znatno pogoršanje vremenskih uslova.

"Vreme nam nije prijatelj. Ostalo nam je šest do osam nedelja pre nego što stvari postanu znatno teže", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

"Suprotstavljanje Putinovoj sposobnosti da vodi rat protiv susedne zemlje može, ustvari, da spreči širi konflikt u kojem bi možda bilo potrebno angažovanje američkih trupa", rekao je Kirbi. 

Bajdenov poziv dolazi u trenutku sumnji da podrška Kijevu u sukobu s Rusijom opada, nakon što je Kongres izostavio pomoć Ukrajini iz hitnog budžeta kojim se sprečava obustavljanje rada vlade.  

Taj izostanak naterao je pro-ukrajinske zvaničnike u Vašingtonu da traže najbolji način da obezbede pristanak za dalju pomoć uz onu već isporučenu Kijevu vrednu 113 milijardi dolara a koja je uključivala bezbednosnu, ekonomsku i humanitarnu podršku od februara 2022. godine.

Kirbi je istakao da Bajden očekuje da će predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti nastaviti posvećenost da obezbedi da bude odobrena pomoć Kijevu. Čak i ako Makarti, kojeg očekuje glasanje republikanaca o tome treba li i dalje da obavlja trenutnu funkciju u Kongresu, bude smenjen, većina republikanaca u Kongresu podržava pomoć Ukrajini, kaže Kirbi.