Svet

Britanska obaveštajna služba štitila nasilne pedofile u Irskoj?

Misterija nestanka i ubistva petoro dečaka u Belfastu u periodu između 1969. i 1974. godine, napokon se rasvetljava zahvaljujući dokumentarcu
Britanska obaveštajna služba štitila nasilne pedofile u Irskoj?Getty © Ian Waldie/Getty Images

Istražni tim koji je radio na dokumentarnom filmu "Izgubljeni dečaci: Nestala deca Belfasta", sakupio je dokumente i svedočenja onih koji bi mogli da rasvetle decenijama staru misteriju o tome kako je nestalo pet dečaka.

Slučaj za koji niko nije odgovarao u fokus je neočekivano stavio britansku obaveštajnu agenciju MI5.

Istraga je, naime, dovela do niza dokaza koje dečake povezuju sa pedofilima- predatorima. Njima je, naime, bilo dozvoljeno da rade šta hoće jer su radili za jednu od brojnih obaveštajnih agencija, prenosi portal "Belfast lajv".

Bivši obaveštajni operativac obelodanio je filmskim stvaraocima da je MI5 fabrikovao dokumente, deo istrage o istorijski institucionalnom zlostavljanju 2014. godine, u pokušaju da utiču na ishod.

Od pet dečaka koji su nestali, samo jedan je kasnije pronađen - ugljenisani i unakaženi ostaci 11-godišnjeg Brajana Mekdermota bačeni su u reku Lagan. Njegova smrt je podstakla nagađanja prema kojima je za sve krivo veštičarenje i sektašenje.

Ostala četvorica dečaka - Tomas Spens, Džon Rodžers, Dejvid Leki i Džonatan Aven - bili su deo dve skupine prijatelja koji su nestali u periodu između 1969. i 1974. Istražujući nestanak svih pet dečaka, autori dokumentaraca veruju da su možda povezani.

U Belfastu je u to vreme bio cirkus koji je bio postavljen u blizini ozloglašene kuće koja je, prema dokumentarcu, raznim pedofilima koristila za zlostavljanje dece.

Forenzički psiholog prof. Dejvid Kanter, savetnik policijskih snaga o serijskim ubistvima, smatra da smrt dečaka ukazuje da su geografski uže grupisani.

Naznaka da se krucijalne informacije do današnjih dana kriju pod velom tajne, za filmske stvaraoce nesporno pokazuje podatak da su "relevantni dokumenti bili uništeni".

"Oni su objavljivali lažne informacije", kaže o ulozi MI5 za film Majk Tejlor, bivši vojni obaveštajni oficir.

Novi dokumentarac biće premijerno prikazan danas u Dablinu, a u Belfastu u četvrtak, 28. septembra.

image