Alarm u Boreljovoj bašti: Posle pacova najezda stenica

Dok se na društvenim mrežama pojavljuju slike stenica u pariskom metrou, psi u bioskopima traže ove insekte, a nadležni dezinfikuju vozove, francuske vlasti vode političku debatu da li se radi o većoj najezdi i treba li pitanje proglasiti problemom javnog zdravlja

Najezda stenica širom Francuske izaziva paranoju među turistima i postaje bolna tačka za vlasti dok se Pariz sprema da bude domaćin Olimpijskih igara sledeće godine, piše "Blumberg".

Na društvenim mrežama objavljeni su video snimci na kojima se mogu se videti ovi insekti kako puze preko sedišta u pariskom metrou i brzim vozovima. Operator javnog transporta RATP, koji upravlja pariskim metroom, tramvajima i autobusima u pisanoj izjavi je naveo da je istražio i da nisu pronađene stenice u javnom prevozu.

Početkom septembra, lanac bioskopa "UGC" objavio je saopštenje u kojem su naveli da su angažovali pse, kako bi otkrili stenice u "Bersi teatru" nakon upita klijenata. 

Nejasno je da li je došlo do veće najezde, ali to je postalo političko pitanje u Francuskoj, koja je trenutno domaćin Svetskog ragbi kupa. Ministar saobraćaja Klemen Bon planira da održi hitan sastanak sa operatorima javnog saobraćaja kako bi razgovarali o mogućim rešenjima. Premijerka Elizabet Born izjavila je da vlada traži dugoročno rešenje za otkrivanje najezde i podršku onima koji su njome pogođeni, dok Ministarstvo zdravlja preporučuje da putnici provere hotelske krevete, a onima koji kupuju polovni nameštaj ili dušeke savetuje se da budu naročito oprezni.

Stenice su postale i sredstvo kritike vlasti od strane opozicije. Zamenik gradonačelnika Pariza Emanuel Gregoar pozvao je predsednika Emanuela Makrona da oformi radnu grupu koja će pomoći sa najezdom u prestonici, dodajući u pismu Bornovoj da "niko nije bezbedan" od pustošenja stenica. On smatra da vlada treba da proglasi pitanje problemom javnog zdravlja uoči Olimpijade sledeće godine u junu.  

Pojedini izveštaji ukazuju da je najezda počela da se širi i preko granica Francuske. Lučke vlasti u Tangeru u Maroku navele su da su stenice otkrivene na putničkom brodu iz Marseja, izvestili su mediji. "Jurostar", operator ekspresnih vozova saopštio je da planira da uvede "preventivne tretmane" duž cele svoje mreže.

Jedna putnica "Evrostara" okačila je na svom nalogu na društvenoj mreži Iks nekoliko fotografija nečega što izgleda kao buba na njenoj odeći sa natpisom: "Ponedeljak, 25. septembar u 'Evrostaru', voz London-Pariz 6.00". Portparol kompanije rekao je da će vozove dezinfikovati na zahtev ili kada postoji makar i najmanja sumnja da je zagađen stenicama. 

Prema podacima državne Agencije za hranu, životnu sredinu i zdravlje između 2017. i 2022. godine više od jednog od deset domova u Francuskoj bilo je pod najezdom stenica, što je ukupno koštalo 1,4 milijardi evra. 

Početkom juna, pariske vlasti saopštile su da menjaju pristup u borbi sa jednim drugim štetočinama koje su terorisale grad - pacovima. "Na predlog gradonačelnice An Idalgo odlučili smo da osnujemo komitet koji će se baviti pitanjem suživota sa pacovima", saopštila je tada An Suiri, zamenica gradonačelnika zadužena za javno zdravlje.  

Kako je dodala, zadatak novoosnovanog odbora biće da pronađe rešenje za problem sa glodarima koje je "efektivno, ali nije nepodnošljivo za Parižane".