Svet

Ambasadori EU postigli dogovor o reformi migracione politike

Ambasadori 27 zemalja održali su razgovore u Briselu nakon što su Italija i Nemačka rešile nesporazum oko dobrotvornih organizacija za spasavanje migranata zaglavljenih u Sredozemnom moru
Ambasadori EU postigli dogovor o reformi migracione politikewww.globallookpress.com © Cecilia Fabiano

Ambasadori EU u sredu su postigli konačni dogovor o reformama migracione politike, saopštilo je predsedništvo Unije, prenosi "Dojče vele".

"Ambasadori EU postigli su dogovor o regulativi koja se odnosi na krizne situacije i slučajeve 'više sile' u oblasti migracija i azila", saopštilo je na Iksu rotirajuće predsedništvo EU, kome trenutno predsedava Španija.

Sporazum će predstavljati osnovu za pregovore između članica EU i Evropskog parlamenta, a o merama će se verovatno glasati sledeće godine.

Ambasadori 27 zemalja održali su razgovore u Briselu nakon što su Italija i Nemačka rešile nesporazum oko dobrotvornih organizacija za spasavanje migranata zaglavljenih u Sredozemnom moru.

Zemlje EU nastoje da revidiraju politiku kako bi osigurale da će Unija delovati jedinstveno u slučaju velikog priliva tražilaca azila.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pohvalila je postignuti sporazum, nazvavši ga "prekretnicom".

"Veoma sam srećna što su se države složile o regulisanju krize, što je važan deo slagalice u paktu o migracijama i azilu", izjavila je švedska ministarka za migracije Marija Malmer Stenergard, preneo je Rojters.

Ona je istakla da sada mogu da budu nastavljeni pregovori Saveta Evrope, Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

"Važno je da se postigne sporazum, da bi se uveo red na spoljnim granicama EU i smanjio priliv migranata", rekla je Malmer Stenergard.

Sporazum, koji će činiti osnovu za pregovore između država članica i Evropskog parlamenta, daće mogućnost zemljama da prilagode pravila azila i migracije u kriznim vremenima, navela je agencija.

Današnji sastanak bio je poslednja prilika da se postigne dogovor
pre nego što se lideri EU sastanu u Granadi, u Španiji, sutra i u petak, gde bi trebalo da razgovaraju o ilegalnoj migraciji usred povećanog broja dolazaka preko Sredozemlja, uključujući i na italijansko ostrvo Lampeduzu.

Zemlje poput Poljske i Mađarske i dalje se oštro protive prijemu ljudi koji stignu sa Bliskog istoka i Afrike, ali 27 država EU i dalje mogu da postignu većinski dogovor koji ove dve zemlje ne mogu da blokiraju.

image