Bez Erdogana na samitu u Granadi: Turski predsednik se razboleo

Ovo je drugi put ove godine da je turski predsednik morao da se povuče sa političkih događaja zbog bolesti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otkazao je put u Španiju, gde je trebalo da prisustvuje sastanku Evropske političke zajednice (EPC), pošto se prehladio.

Erdogan je u Granadi takođe trebalo da razgovara o bilateralnim odnosima sa španskim premijerom Pedrom Sančezom. Na unutrašnjem planu, turski lider je takođe morao da otkaže sastanak svoje vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), piše "Politiko".

Ovo je drugi put ove godine da Erdogan mora da se povuče sa političkih događaja zbog bolesti. Ranije ove godine, tokom predizborne kampanje u Turskoj, 69-godišnji Erdogan otkazao je javne nastupe i političke skupove na tri dana nakon što je dobio gastroenteritis tokom TV intervjua uživo.

EPC u Granadi okuplja 47 šefova država i vlada iz zemalja članica EU, plus drugih država, uključujući Tursku, Ukrajinu i Veliku Britaniju.

Cilj samita EPC - koji prethodi neformalnom sastanku šefova država i vlada u petak - je "podsticanje političkog dijaloga i saradnje" i "jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta evropskog kontinenta".

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev odbio je da se pridruži planiranom sporednom sastanku sa liderima Jermenije, Francuske, Nemačke i Šarlom Mišelom iz EU na kojem je trebalo da razgovaraju o nedavnoj krizi u Nagorno-Karabahu, nakon što je Baku preuzeo kontrolu nad spornim regionom posle vojne intervencije prošlog meseca.

Alijev je insistirao na učešću Ankare na sastanku, koji su navodno blokirale Nemačka i Francuska. Baku je tada odbio razgovore i isključio mogućnost razgovora o sukobu sa Francuskom, prenose azerbejdžanski državni mediji.

Uprkos otkazivanju Alijeva, jermenski premijer Nikol Pašinjan prisustvovaće sastanku u Španiji u četvrtak bez obzira na to, saopštila je jermenska vlada, a preneo Rojters.