Svet

U manjku sopstvenog SAD šalju zaplenjeno iransko oružje i municiju u Ukrajinu

Oružje nije ono koje traži Ukrajina niti će ublažiti strahovanja da će ostati bez vojne pomoći Zapada
U manjku sopstvenog SAD šalju zaplenjeno iransko oružje i municiju u Ukrajinu© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Sjedinjene Države će uskoro objaviti da će poslati zaplenjeno iransko malokalibarsko oružje i municiju u Ukrajinu, rekao je Rojtersu neimenovani američki zvaničnik.

Američke pomorske snage godinama su oduzimale oružje za koje se veruje da je iz Irana i koje je, navodno, ribarskim brodovima prebacivano borcima koje Iran podržava u Jemenu.

Američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da bi saopštenje moglo da bude objavljeno do kraja ove nedelje.

Očekuje se da će u ovom "paketu pomoći" za Ukrajinu biti malokalibarsko oružje kao puške i malo je verovatno da će napraviti veliku razliku na bojnom polju u vreme kada su oružje dugog dometa i sistemi protivvazdušne odbrane na vrhu liste želja Ukrajine, objašnjava agencija.

Malo je verovatno i da će zaplenjeno oružje ublažiti zabrinutost u vezi sa stalnim prilivom zapadnog oružja u Kijev.

Američki Kongres nije uključio novi novac za Ukrajinu u zakon o potrošnji SAD koji je usvojio u subotu da bi savezna vlada ostala otvorena, naglašavajući sve veće oklevanje republikanaca da obezbede sredstva za Kijev.

Prošle godine, britanska Kraljevska mornarica saopštila je da je jedan od njenih ratnih brodova zaplenio iransko oružje, uključujući rakete zemlja-vazduh i motore za krstareće rakete, od krijumčara u međunarodnim vodama južno od Irana.

image