Rusija širi uticaj na Crnom moru: Otvara novu stalnu bazu u okviru Abhazije

Lider Abhazije govorio je danas o vojnoj saradnji sa Rusijom i tom prilikom poručio da je ova teritorija registrovala više provokacija od strane američkih oružanih snaga nego od Gruzije

Na obali Crnog mora, na teritoriji Abhazije u Očamčirskom regionu, pojaviće se nova stalna baza ruske mornarice, otkrio je danas za "Izvestija" predsednik Abhazije Aslan Bžanija. 

Kako je naveo, dogovor je već postignut, a saradnja u vojnom sektoru između Abhazije i Rusije će doprineti jačanju odbrambenih kapaciteta obe zemlje. 

Bžanija je istakao da Rusija, koja je, podsetimo, priznala nezavisnost Abhazije, nastavlja da pomaže Abhaziji, te da se danas njeni stručnjaci obučavaju u vojnim institucijama Rusije. 

Rusija je priznala suverenitet Abhazije 26. avgusta 2008. godine. U čast tog događaja i 15 godina od kako je Moskva priznala njenu nezavisnost, u Abhaziji je ove godine održana proslava. Bezbednost Abhazije danas zajedno obezbeđuju vojska Abhazije i Rusije. Takođe, njene granice štiti osoblje pogranične službe FSB-a Rusije.

Ove godine u septembru u Abhaziji su u četiri regiona održane i zajedničke vojne vežbe sa Rusijom. Govoreći o njima, Bžanija ističe da se ove vežbe održavaju u ranije utvrđenim intervalima i da je, kada je reč o vojnoj saradnji sa Moskvom, do sada urađeno već dosta toga, iako je u planu i dalje proširenje saradnje "na čemu se neprestano radi". 

"U ovom veoma nestabilnom svetu teško je opstati ukoliko ste sami, i mi smo, naravno, zainteresovani da ojačamo savezničke odnose sa Rusijom u skladu sa našim međudržavnim sporazumima", poručuje lider Abhazije.  

Upitan da prokomentariše da li je bilo nekakvih provokacija od strane Gruzije, budući da veliki deo sveta i dalje Abhaziju smatra za teritoriju koja pripada Gruziji, Bžanija kaže da "nije bilo većih problema" jer je današnje rukovodstvo Gruzije pragmatično, iako, naravno, pitanje suvereniteta Abhazije nije skinuto sa dnevnog reda. 

Ipak, dodaje da s vremena na vreme američki obaveštajni avioni narušavaju vazdušni prostor Abahzije. To se, kako kaže, radi "u interesu Oružanih snaga SAD i u nekoj meri i Gruzije".