Svet

Pre roka: Američke rakete stižu u Japan godinu dana ranije

Japan doneo odluku usred stalnih tenzija Tokija sa Kinom i Severnom Korejom
Pre roka: Američke rakete stižu u Japan godinu dana ranijewww.globallookpress.com © U.S. Navy/Keystone Press Agency

Japan će početi da kupuje američke krstareće rakete "tomahavk" u fiskalnoj 2025, godinu dana ranije nego što je planirano, izjavio je ministar odbrane ove države Minoru Kihara na sastanku sa američkim kolegom Lojdom Ostinom u Vašingtonu.

Tokio je prvobitno želeo da kupi 400 najnovijih projektila "tomahavk blok V" sa dometom od oko 1.600 kilometara. Međutim, sada namerava da nabavi seriju od 200 projektila prethodnog modela, u periodu od 2025. do 2027. godine.

Noviji modeli projektila biće isporučeni kako je prvobitno planirano.

"Pokušaji da se silom jednostrano promeni status kvo ne smeju se tolerisati ni u jednom regionu, uključujući Indo-Pacifik. Moramo da ojačamo sposobnosti odvraćanja i odgovora naših savezničkih snaga", rekao je Kihara usred stalnih tenzija Tokija sa Kinom i Severnom Korejom.

Prošle godine Tokio je odlučio da opremi svoju vojsku sposobnostima za "kontraudare", navodeći kao razlog tenzije sa Kinom i Severnom Korejom.

Japanska vlada je značajno povećala troškove za odbranu, dok je vladajuća Liberalno-demokratska partija razmišljala o izmeni posleratnog pacifističkog ustava kako bi se podigao status Japanskih snaga za samoodbranu.

Tokom sastanka sa Kiharom, Ostin je ponovo potvrdio "nepokolebljivu i gvozdenu" posvećenost Vašingtona da odbrani Japan i podržao želju Tokija da unapredi svoju vojsku, navodi Bela kuća.

On je, takođe, optužio Kinu da vrši prinudu.

Peking je, sa druge strane, optužio SAD da se mešaju u njihove unutrašnje poslove prodajom oružja Tajvanu i podržavanjem "separatističkih snaga" u Tajpeju. Kontinentalna Kina, koja na ostrvo gleda kao na sopstvenu teritoriju, odlučno se protivi bilo kakvoj stranoj pomoći ili diplomatskim vezama sa lokalnom vladom.

image