Svet

Pokrenuto izglasavanje nepoverenja vladi Moldavije

Blok opozicionih partija pokrenuo je proces koji ima za cilj svrgavanje aktuelne vlade svega nekoliko dana nakon što su moldavske vlasti zabranile da učesnici partije Šor, koja je, inače, od nedavno i zabranjena, učestvuju na izborima u zemlji
Pokrenuto izglasavanje nepoverenja vladi Moldavijewww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Opozicione partije moldavskih komunista i socijalista pokrenule su u parlamentu izglasavanje nepoverenja vladi premijera Dorina Rečana, saopštio je danas za javnost zamenik predsednika parlamenta Vlad Batrinča. 

"Uzimajući u obzir situaciju u Moldaviji, to što se zemljom već dve godine upravlja u vanrednom stanju, uzimajući u obzir neviđenu ekonomsku krizu, brojne napade na pravnu državu, blok komunista i socijalista Moldavije inicira glasanje o nepoverenju vladi Moldavije", rekao je Batrinča, prenose "RIA Novosti". 

Kako bi opozicioni blok uspeo da svrgne vladu, trebalo bi da ga podrži barem 51 poslanik od njih ukupno 101. Takođe, treba uzeti u obzir da 63 mesta u parlamentu pripadaju vladajućoj partiji Akcija i solidarnost. 

Bitno je naglasiti i da je parlament Moldavije prethodnih dana usvojio nove izmene u okviru zakona o izborima. U skladu sa poslednjim izmenama, za koje je glasalo 58 poslanika, bivšim članovima opozicione partije Šor i drugim partijama, koje je vlast označila kao neustavne, biće zabranjeno da u narednih pet godina učestvuju na izborima. Šor je, podsetimo, status neustavne partije dobila 19. juna.

Izglasavanje nepoverenja vladi pokrenuto je nekoliko dana nakon poslednjih dešavanja. 

Rusija je upozorila javnost na nedemokratske procese i pokušaje gušenja opozicije u Moldaviji i upitala Evropsku uniju zbog čega ne reaguje, pošto se Unija predstavlja kao zaštitnica demokratije i ljudskih prava. Moskva, takođe, traži od Brisela da uvede sankcije protiv Kišinjeva. 

Ipak, nezadovoljstvo dela građana politikom aktuelnog rukovodstva traje već duže vreme. 

Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon pozvao je opoziciju da se ujedini i zajednički bori protiv "bezakonja vlasti".

U Moldaviji se, inače, veoma često održavaju protesti. Protesti zbog visokih cena na gas i struju traju već više od godinu dana. Opozicija je nezadovoljna jakom ekonomskom krizom, ali i time što rukovodstvo odbija pregovore sa Rusijom.

Saradnja sa Moskvom omogućila bi Moldaviji jeftiniju cenu gasa, a opozicija je, naravno, takođe nezadovoljna jakim političkim pritiscima, koji se vrše na sve one koji ne podržavaju predsednicu Maju Sandu.

image