Svet

Kina predstavila džinovski radar koji može da ugrozi Maskove "Starlink" satelite

Kina predstavila moćan radar koji može da neutrališe pretnje iz svemira, uključujući Maskove "Starlink" satelite
Kina predstavila džinovski radar koji može da ugrozi Maskove "Starlink" satelitewww.globallookpress.com © Spacex/ZUMAPRESS.com

Istraživački institut Kineske elektronsko tehnološke korporacije (KETK) predstavio je radar "SLC-18P" dizajniran da neutrališe pretnje iz svemira

Radarski sistem, koji je grupa KETK predstavila na avio-sajmu Žuhai izazvao je veliko interesovanje javnosti, naročito korisnika interneta koji su upozorili milijardera Ilona Maska da pripazi na svoje "Starlink" satelite.

Kako prenosi "Jurejžan tajms", analitičari veruju da kineski radarski sistem može da targetira satelite u nižoj orbiti Zemlje, takozvane LEO satelite koji kruže na visini od 500 do 2.000 kilometara, koriste se za prikupljanje obaveštajnih podataka, zbog čega države u celom svetu traže efikasno oružje za odbranu od njih.

"Starlink" sistem je mreža LEO satelita kojom upravlja "Spejs eks", Maskova komercijalna svemirska korporacija. Kako je Mask uz pomoć ovih satelita obezbedio Ukrajincima pristup internetu, kineske vlasti sada verovatno žele da spreče sličan scenario u slučaju da krenu na Tajvan, piše "Jurejža tajms".

Takođe, navodi portal, saradnja "SpejsIksa" i američke vojske je izvor zabrinutosti za Peking budući da Maskovi sateliti mogu da prenesu poverljive informacije o položaju kineskog naoružanja i vojske u slučaju eventualnog napada.

Predsednik Kine Si Đinping pozvao je nedavno vojsku da bude spremna da odgovori na bezbednosne pretnje i poručio da postoji realan rizik od oružanog sukoba oko Tajvana. On je ponovio da je primarni cilj Pekinga ponovno mirno ujedinjenje sa ostrvom, ali je upozorio da Peking zadržava pravo da upotrebi vojnu silu kako bi sprečio eventualne pokušaje tajvanske administracije da proglasi nezavisnost.

Pitanje Tajvana je jedno od žarišta tekućih tenzija između Vašingtona i Pekinga. Američki predsednik Džo Bajden prekinuo je dugogodišnju "tradiciju strateške dvosmislenosti", obećavši da će upotrebiti američke trupe u odbrani Tajvana u slučaju napada kineske vojske.

Američki zvaničnici sve češće tretiraju ovo ostrvo kao suverenu državu, što Peking naziva direktnom pretnjom politici "Jedne Kine", koju je Vašington formalno priznao.

Bajdenova administracija značajno je povećala isporuke oružja Tajvanu i nastoji da ojača prisustvo SAD u Azijsko-pacifičkom regionu.

Mask je, inače, popularan u Kini iako se nedavno našao na udaru kritika jer su se njegova dva satelita 2021. približila Kineskoj svemirskoj stanici.

image