U Granadi neće biti jednoglasne izjave EU? Mađarska i Poljska blokiraju dogovor

U španskom gradu Granda održava se samit Evropske političke zajednice, ali je neizvesno da li će lideri EU uspeti da usaglase zajedničku izjavu, piše "Blumberg"

Tenzije sa Poljskom i Mađarskom oko migracionih tokova komplikuju napore lidera Evropske unije da se dogovore o zajedničkoj deklaraciji na samitu u Granadi u Španiji, piše "Blumberg".

Na sastanku ambasadora EU koji je održan juče, Poljska i Mađarska su ponovile da u deklaraciji o kojoj će se raspravljati u petak treba da se doda referenca na ranije zaključke lidera u kojima se navodi da pitanje migracija mora da se rešava konsenzusom, prenosi "Blumberg" pozivajući se na svoje izvore.

Ovaj zahtev Varšave i Budimpešte predstavlja rizik da lideri EU jednoglasno usvoje konačnu izjavu u Granadi.

To bi uništilo pokušaje da se javno demonstrira jedinstvo Evropske unije na ovom skupu. Neslogu bi dodatno mogli da pojačaju izbori u Poljskoj.

Migracije su sve hitnije ali i sve više sporno pitanje na sastancima lidera EU, a neke zemlje preduzimaju jednostrane mere za pooštravanje kontrole, jer sve više migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike beži u Evropu.

Italija je prošlog meseca odobrila pravila za produženje roka zadržavanja ulazaka bez dokumenata u EU na maksimalnih 18 meseci, jer je porast broja čamaca koji prevoze ljude iz Severne Afrike preplavio ostrvo Lampeduza koje je dugogodišnje žarište za migracije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je akcioni plan od 10 tačaka koji uključuje podršku za upravljanje dolaskom i transferom migranata, kao i zaustavljanje krijumčara jačanjem vazdušnog i morskog nadzora.

Slovačka je u sredu saopštila da će uvesti nasumične kontrole na granici sa Mađarskom u pokušaju da spreči migrante da bez dokumenata uđu u zemlju. Odluka je doneta nakon što je Nemačka prošle nedelje pooštrila kontrolu na svojoj istočnoj granici sa Poljskom i Češkom. Vlasti u Pragu i Varšavi reagovale su uvođenjem nasumičnih provera na graničnim prelazima sa Slovačkom.