Slovenija spremna za sankcije Srbiji

Ukoliko bi sankcije dovele do razrešenja situacije na Kosovu i Metohiji, Ljubljana će se pridružiti, izjavio je slovenački premijer Robert Golob

Sumnjam da bi sankcije Srbiji dovele do razrešenja krize na Kosovu i Metohiji, ali ukoliko se donese ta odluka, Slovenija će se pridružiti, izjavio je slovenački premijer Robert Golob, prenose "RIA Novosti".

Prethodno je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani pozvala Španiju da usvoji mere protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbije i poručila da nema razloga da razgovara sa predsednikom Vučićem dok se ne usvoje sankcije.

"Nismo još razgovarali o tome, mislim da treba da budemo dosledni. Nisam siguran da će same sankcije doprineti konačnoj odluci, ali ukoliko to bude neophodno, Slovenija bi se pridružila. Nisam siguran da li je ovo trenutno prvi i jedini korak", kazao je Golob.

Slovenački premijer, zajedno sa liderima Zapadnog Balkana, učestvuje danas na samitu Evropske političke zajednice (EPC) u Granadi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, po dolasku na samit Evropske političke zajednice, da danas očekuje težak i naporan dan, ali da se nada "nekom napretku", kao i da se raduje bilateralnim susretima sa nizom evropskih lidera.

Podsećamo, u tragičnim događajima u manastiru Banjska na severu Kosova i Metohije 24. septembra ujutru su u sukobu sa policijom tzv. Kosova život izgubili troje Srba i jedan pripadnik prištinskih snaga.

Vučić je 28. septembra pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da mirnim putem traže svoja prava i istakao da "Srbi koji su stradali na severu regiona nisu teroristi", već da su ih "prištinske vlasti saterale u ćošak".