Svet

Švedska: Ne znamo ko je odgovoran za napad na Severni tok

Ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom izjavio je da ne isključuju nijedan scenario, ali i da ne mogu da nagađaju ko je kriv
Švedska: Ne znamo ko je odgovoran za napad na Severni tokGettyimages.ru © Sean Gallup / Staff

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom izjavio je danas da trenutno ne znaju ko je odgovoran za eksplozije u Severnom toku, prenose RIA Novosti.

"Trenutno ne znamo ko je odgovoran za ove eksplozije. Ne isključujemo nijedan scenario. Ali ne možemo da nagađamo ko je odgovoran", rekao je ministar na konferenciji za novinare posle sastanka sa koleginicom Analenom Burbok u Berlinu i dodao da u ovom trenutku tužilaštvo i obaveštajna služba polaze od toga da je reč o sabotaži.

Podsetimo, napadi na dva ruska izvozna gasovoda Severni tok 1 i 2 dogodili su se 26. septembra. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da se radi o sabotaži.

Operater gasovoda "Nord Stream AG" saopštio je da je incident na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke.

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije pokrenulo je istražni postupak za akt međunarodnog terorizma.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je dozvolio "Gaspromu", najvećem proizvođaču prirodnog gasa u Rusiji i u svetu, da ispita mesto eksplozije Severnog toka. Na mestima eksplozija stručnjaci su pronašli dva kratera duboka tri i pet metara. Ruski lider je istakao da je ovo "očigledno teroristički napad".

Ruski eksperti iz redova članova specijalne komisije otpočeli su istragu na mestu eksplozije na Severnom toku, saopštio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

image