Spas od mobilizacije Ukrajinci traže i preko darkneta: I smrt im je bolja od fronta

Za 10.000 dolara grupa "Spasi svoj život" organizuje navodnu smrt, sahranu, prikuplja svu neophodnu dokumentaciju i još izvlači novac od države

Tamna strana interneta, dobro poznati darknet za neke Ukrajince postao je spas od sigurne smrti. Jer, bolje i lažna nego prava; bolje i da ih lažno proglase mrtvim nego da zaista moraju da idu na front i bore se protiv Rusa pošto se dugonajavljivana kontraofanziva nije pokazala kao uspešna.

Stoga upravo darknetom, kako pišu danas "RIA Novosti", kruže oglasi grupe "Spasi svoj život" (Save Your Life). 

Naime, grupa dovitljivih ratnih "profitera" posebne sorte, a neko će reći možda i spasioca, za 10.000 dolara nudi izdavanje "zvanične potvrde o smrti". Za taj novac Ukrajincima se garantuje da će njihova potvrda proći kroz sve sisteme, odnosno, sve baze, da će biti sprovedena sudska i medicinska ekspertiza, i da će za nove "mrtve duše" biti prikupljena i sva neophodna dokumentacija.

Ali, to nije sve.

Grupacija "Spasi svoj život", pobrinuće se i za sahranu, ali i za to da oni koji se odluče na ovu uslugu u potpunosti dobiju kompenzaciju od države za ubijenog rođaka!

"Tako možete da ne idete u rat i da dobijete novac", obećavaju iz grupe "Spasi svoj život".

Oglas je postao posebno aktuelan ako se uzme u obzir da Ukrajina ne samo registruje velike gubitke na frontu, već i da je bilo saopšteno da bi svaki rezervista ukrajinske vojske trebalo da se priprema jer može biti poslat na front. 

Od februara 2022. u Ukrajini je na snazi vanredno stanje i sveopšta mobilizacija. Muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je da napuštaju Ukrajinu. Za izbegavanje služenja vojnog roka određena je kazna zatvora do pet godina.

Poziv za odlazak na front može biti uručen bilo gde - na ulici, u radnji, na parkingu - a, kako je pokazala praksa, to se najčešće dešava nasilno, a muškarci se odvode protiv svoje volje. Takođe, poziv ne mora da uruči samo vojno lice, već to može da učini i predsednik kompanije zaposlenih ili neko drugo lice.