Svet

"Politiko": Samit u Granadi potpuni neuspeh, nije postignut nikakav napredak ni po jednom pitanju

Treći sastanak EPC završen je bez ikakvih opipljivih rezultata - a Španija, koja je organizovala okupljanje u Granadi, na kraju je otkazala i zajedničku konferenciju za novinare
"Politiko": Samit u Granadi potpuni neuspeh, nije postignut nikakav napredak ni po jednom pitanju© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Samit Evropske političke zajednice u Granadi - koji je okupio skoro 50 evropskih šefova država i vlada, stotine njihovih savetnika i pomoćnika i čitavu armiju novinara - završio se neslavno, nakon što okupljeni lideri nisu uspeli da naprave napredak u rešavanju bilo kog sukoba ili regionalnog problema, piše "Politiko".

Treći samit formata koji je prošle godine lansiran na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona najavljivan je kao platforma za postizanje mira između Jermenije i Azerbejdžana, deeskalacije na KiM i nastavak strateškog dijaloga o kontinentalnoj bezbednosti.

Konkretni rezultati u svakoj od tih oblasti su, ipak, izostali, navodi briselski portal.

Nade da bi na skupu moglo da dođe do iskoraka u rešavanju humanitarne krize u Nagorno-Karabahu pale su u vodu nakon što su lideri Azerbejdžana i Turske, Ilham Alijev i Redžep Tajip Erdogan, odlučili da preskoče samit u Granadi.

Samim tim nije došlo do prvog sastanka Alijeva i jermenskog premijera Nikola Pašinjana od početka azerbejdžanske vojne operacije u Karabahu, koja je dovela do egzodusa oko 100.000 etničkih Jermena iz tog regiona.

Iako je Azerbejdžan optužio Francusku za pristrasnost u pregovorima, oni su pristali na razgovor - ali samo pod okriljem Evropske unije u Briselu, napisao je savetnik predsednika Azerbejdžana Hikmet Hadžijev na društvenim mrežama.

Pokušaji spuštanja tenzija između Beograda i Prištine bili su jednako neuspešni, navodi "Politiko", a predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani odbila je da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "dok se Beogradu ne uvedu sankcije" zbog nedavnih dešavanja na severu KiM.

Osećaj jalovosti neformalnog samita u Granadi kulminirao je kada je zemlja domaćin Španija u poslednjem trenutku otkazala konferenciju za novinare, tokom koje je trebalo da dođe do simboličnog "predavanja štafete" organizatoru sledećeg sastanka EPC - Ujedinjenom Kraljevstvu.

Da li je EPC već mrtva inicijativa?

Nedostatak entuzijazma kod evropskih lidera video se od samog početka samita, kada su mnogi od njih odbili da, čak i na minut, zastanu i podele svoje misli sa velikim brojem prisutnih novinara.

Ni nemački kancelar Olaf Šolc ni britanski premijer Riši Sunak nisu se obratili novinarima, dok francuski predsednik Emanuel Makron - koji je i inicijator ideje Evropske političke zajednice - nije imao ništa da im kaže.

Upitan o tome da li SAD zadržavaju pomoć Ukrajini, francuski predsednik je milijarde dolara američke podrške nazvao "divnom dopunom" doprinosu EU, ali je upozorio da ona "ne može da zameni našu evropsku mobilizaciju".

Međutim, francuski predsednik je odgovorio na manje pitanja novinara nego obično pre nego što se pridružio drugim liderima u večernjem obilasku Alhambre.

Špansko rukovodstvo je odbilo da objasni zašto je glavna konferencija za štampu otkazana. Prema rečima jednog evropskog diplomate, iako nije bilo "fundamentalnih problema", praktično da nije bilo potrebe za izjavama za štampu.

"To su mini Ujedinjene nacije, tržnica na kojoj lideri mogu da razgovaraju i razmenjuju mišljenja", rekao je anonimni evropski diplomata za "Politiko".

Kada je francuski predsednik prošle godine lansirao inicijativu Evropske političke zajednice, ona je imala ambiciozne ciljeve - trebalo je da postane "novi proces za saradnju" i da doprinese miru i sigurnosti, a ne da postane "Davos za lidere", navodi taj briselski portal.

image