"Volstrit džornal": Bela kuća se sprema za sastanak Sija i Bajdena

Anonimni zvaničnici kažu za ovaj list da sastanak još nije potvrđen, ali da je kineska strana navodno zainteresovana i da će se planovi utvrditi tokom predstojeće posete šefa kineske diplomatije Vašingtonu

Bela kuća je počela da pravi planove za susret predsednika SAD Džozefa Bajdena sa kineskim liderom Si Đinpingom u novembru u San Francisku, kažu visoki zvaničnici iz Bajdenove administracije za "Volstrit džornal".

Jedan anonimni zvaničnik ocenjuje da je veoma verovatno da će do sastanka doći, dok je drugi istakao da se američki predsednik raduje sastanku ali da "ništa još nije potvrđeno."

Planovi će se učvrstiti kada kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji bude došao u Vašington, što se očekuje u narednim nedeljama, kažu zvaničnici.

Ovo će biti prvi sastanak uživo dvojice lidera nakon margina samita G20 u Baliju prošlog novembra, kada su obojica istakla važnost diplomatije tet-a-tet i izrazili nade u poboljšanje kinesko-američkih odnosa.

U međuvremenu, odnosi dve supersile počeli su da se dalje pogoršavaju kada je Bajden naredio obaranje kineskog "špijunskog balona", za koji se ipak ispostavilo da nije obavljao špijunske aktivnosti.

Tenzije su rasle i zbog situacije sa Tajvanom, što je, između ostalog, uključivalo tranzitnu posetu predsednika administracije Tajvana u SAD, manevre američke mornarice u Tajvanskom moreuzu, ali i najskoriji paket oružja u vrednosti od 500 miliona dolara koje je Vašington odvojio za Tajpej.

Američki predsednik je takođe izazvao diplomatski skandal kada je nazvao Si Đinpinga "diktatorom koji se osramotio" jer nije znao sve informacije o incidentu sa balonom, samo dan nakon što je državni sekretar Entoni Blinken posetio Peking, u pokušaju da stabilizuje bilateralne odnose sa Kinom.

Džozef Bajden je rekao da je "razočaran" kada je kineski predsednik odlučio da ne prisustvuje ovogodišnjem samitu G20 u Nju Delhiju.

O čemu će i gde Si i Bajden govoriti?

Stručnjaci očekuju da će se susret dvojice lidera održati na predstojećem samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, koji se održava od 11. do 17. novembra u San Francisku.

Jedan anonimni zvaničnik kaže da kineska strana "želi" da održi sastanak. "Volstrit džornal" napominje da kineska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtev za komentar. 

Kako navodi američki list, očekuje se da će glavne teme razgovora biti američka ograničenja izvoza komponenti za ključne tehnologije kao što su napredni poluprovodnici, posledice proširenja kineskog zakona o kontrašpijunaži po strane kompanije, ali i krize koju sintetička droga fentanil izaziva u SAD. 

Ova droga postala je vodeći uzrok smrti Amerikanaca starih između 18 i 45 godina, navodi "Volstrit džornal" i dodaje da se droga proizvodi u Meksiku koristeći hemikalije iz Kine. 

Peking je zamrznuo saradnju sa Vašingtonom u borbi protiv narkotika nakon što je bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan u avgustu 2022. godine. 

Peking je objavio da zamrzava saradnju sa Vašingtonom u borbi protiv narkotika i sprovođenju zakona. Sjedinjene Države su izvršile pritisak na Kinu da nastavi saradnju, dok su sankcije ciljale i na neke trgovce ljudima iz Kine i pojedince.