Svet

Duboka država ne miruje: Istraga protiv Maska zbog kupovine Tvitera

Komisija za hartije od vrednosti i berze SAD podnela je tužbu protiv tehnološkog mogula, sa kojim je u višegodišnjoj svađi
Duboka država ne miruje: Istraga protiv Maska zbog kupovine TviteraGetty © Win McNamee/Getty Images

Komisija za hartije od vrednosti i berze SAD (SEC) tužila je milijardera Ilona Maska, usred pokušaja da ga primora na svedočenje u istrazi o Maskovoj kupovini društvene mreže Tviter (sadašnji Iks), piše Rojters, pozivajući se na novi sudski podnesak.

Istraga pokušava da utvrdi jeste li Mask prekršio savezne zakone o hartijama od vrednosti 2022, kada je kupio akcije Tvitera, ali se takođe fokusira i na ispravnost Maskovih podnesaka Komisiji u vezi sa kupovinom ove društvene mreže.

U sudskom podnesku od četvrtka, Komisija navodi da je u maju ove godine pozvala Maska da svedoči u kancelariji SEC-a u San Francisku, kao i da je Mask pristao da se pojavi 15. septembra, da bi dva dana kasnije izneo "nekoliko neistinitih prigovora" i otkazao svoj dolazak.

Mask je takođe odbio predlog da se svedočenje obavi u Teksasu u oktobru ili u novembru, navevši da ga Komisija "uznemiravala", kao i da je njegovom advokatu bilo potrebno vreme kako bi pregledao potencijalno relevantan sadržaj u Maskovoj novoj biografiji, tvrdi SEC. 

U podnesku se navodi da je Mask SEC-u predao dokumente u vezi sa istragom, ali i da je prethodno svedočio u julu prošle godine putem video poziva.

"SEC je već više puta uzela svedočenje gospodina Maska u ovoj pogrešnoj istrazi – dosta je bilo", saopštio je Maskov advokat Aleks Spiro.

U saopštenju za medije, Komisija za hartije od vrednosti i berze poručila je da traži Maskovo svedočenje kako bi dobila informacije koje već ne poseduje, a koje su relevantne za "legitimnu i zakonitu istragu" ove institucije.

Prepirka tehnološkog mogula i Komisije za hartije od vrednosti i berze traje od 2018. godine, kada je Mask objavio namere da status "Tesle" preinači iz kompanije čijim se deonicama javno trguje u privatnu. 

"Sveobuhvatna revizija ovih agencija je preko potrebna, kao i osnivanje komisije za preduzimanje kaznenih mera protiv onih pojedinaca koji su zloupotrebili moć zbog lične i političke koristi", poručio je Mask u objavi na Iksu.

image