Nije do pasa, do vlasnika je: Zašto su Bajdenovi vučjaci krvoločni ?

Sagovornici RT Balkana zašto Bajednovi psi kidišu na tajne agente i osoblje Bele kuće, da li je posredi loša genetika nemačkih ovčara ili poremećaj ličnosti vlasnika

Kada pas za nepuna četiri meseca čak deset puta napadne ljude iz svog okruženja, onda je problem u životinji, ali kada imate "bogatu istoriju" ujeda dva takva psa, može se zaključiti da nisu problematični oni, već vlasnik.

Da li ovakva teza zaista stoji i u slučaju američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegovih ljubimaca, nemačkih ovčara Mejdžor i Komandir.

Jedan od najvećih odgajivača ove rase pasa u Srbiji, Željko Filipović, za naš portal kaže da je uveren da se radi o lošoj genetici životinja.

"Uveren sam da je u ovom slučaju reč o lošoj genetici, odnosno da su Bajdenovi nemački ovčari u rodovniku imali nenormalnog pretka. Kao neko ko se 42 godine bavi ovim poslom, znam da se o tome strogo vodi računa. Ako se npr. ženka jednom upari sa lošim mužjakom, meni treba pet generacija da bih iz legla iskorenio problem. To znači da se posledice osećaju deset godina", objašnjava on i dodaje da je incest kod pasa dozvoljen od trećeg kolena, da ne sme biti manje od toga. 

Loša genetika podrazumeva da pas ima jedno svetlo oko, neće da diže uši, ima lošu anatomiju, sa slabijim i mekim skočnim zglobovima.

"Oko 80 odsto nemačkih ovčara ima tu boljku. Bukvalno su kao invalidi, zbog pokušaja da im se produži butna kost, imaju slabije odgurivanje sa zadnjih nogu", navodi on.

Zbog toga je Nemačka uvela kao obavezan "vezen test", otkriva sagovornik RT Balkana.

"Test se radi do desetog meseca šteneta kako bi se utvrdilo da li ima slab karakter. Na poligonu za obuku pasa upali se motorna testera, usisivač, zapuca se ili imitira zvuk groma i munje. Ako se pas trgne na zvuk ili beži od rukava, pokazuje znake straha i slabog karaktera, onda je vrlo izvesno i da hoće da ugrize", kaže naš sagovornik.

Filipović navodi da pas hoće da ujede u slučaju da se plaši, kako bi se samoodbranio. 

"Tokom dresure, pas ne sme da se vaspitava batinama. Mora da mu se lepo priđe, kao i detetu. Vaspitava se novinama, cimne na povodac, a ako se ne radi tako, onda gazda pokazuje nemoć. Sa štenetom mora da se radi od drugog meseca, mora da zna zašto ste ga ćušnuli novinom. U suprotnom, neće slušati, postaje razmažen i sklon da ujeda", dodaje.

A kada pas počne učestalo da napada i ujeda, on će morati da se uspava, podvlači odgajivač.

"Može da unakazi i ubije neko dete, nema tu leka", objašnjava i dodaje da se u Americi vučjaci prodaju po ceni od 2.500 do 3.000 dolara i da se pre kupovine životinje obavezno vode kod veterinara na pregled.

Tajni agenti i osoblje Bele kuće, prema navodima NVO "Džudišal voča",  obelodanili su da se američki predsednik neretko loše ophodi prema svojim psima, te da ih je navodno u više navrata šutirao i udarao.

Psihoterapeut Zoran Milivojević za RT Balkan kaže da je takvo ponašanje u ranoj mladosti najčešće rani pokazatelj psihopatije.

"Kada maloletna deca muče pse ili mačke, to podrazumeva da nisu razvili empatiju, a kasnije prerasta u antisocijalni poremećaj ličnosti. Takva osoba kasnije prelazi na maltretiranje ljudi i tako stiču osećaj moći. Savet roditeljima je da detetu razvijaju empatiju", poručuje Milivojević.

U slučaju da se takvo ponašanje nastavi i u starijem dobu, dodaje psihoterapeut, znači da je u pitanju ozbiljan poremećaj ličnosti, odnosno da "nešto sa tom osobom debelo nije u redu".

Da podsetimo, posle niza incidenta u kojima je učestvovao prvi nemački ovčar  Mejdžor, Bajdenovi su ga poklonili porodičnim prijateljima. Slično je prošao i drugi pas Komandir, koji je morao da napusti Belu kuću, nakon što je kod predsedničkog para boravio od kada su ga dobili na poklon u decembru 2021. godine.