Ruski "migovi-31" "ubijaju" ukrajinske lovce sa daljine

Kako pišu nezavisni vojni analitičari, čak ni najbolji presretači "suhoj-27" ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ne mogu da pariraju ruskim "migovima-31"

Rusko vazduhoplovstvo rasporedilo je svoje najsavremenije lovce sa raketama dugog dometa da "ubijaju" ukrajinske ratne avione, "ne dajući im priliku ni da trepnu", piše "Forbs" pod naslovom "Ruski piloti aviona 'Mig-31' pucaju na ukrajinske pilote sa udaljenosti od stotinu milja, a Ukrajinci ne mogu da im uzvrate".

Sajt koji se bavi vojnom analizom, "Jurejžn tajms" navodi da čak ni najbolji lovci ukrajinskog vazduhoplovstva "Su-27" ne mogu da po visini, brzini ili dometu pariraju ruskim "migovima-31". Lovci "Su-27" mogu da lete brzinom od 2,5 maha i imaju dolet od oko 700 kilometara.

Piloti "migova-31" mogu da ispale rakete R-37M na ciljeve udaljene i do 300 kilometara. Međutim, raketa je najpouzdanija na udaljenostima koje nisu veće od 130 kilometara.

Nasuprot tome, ukrajinski Su-27 može da lansira samo raketu Vimpel R-27, dometa do 50 kilometara, što ruske pilote stavlja u očiglednu prednost, jer mogu da napadaju neprijateljske avione, bez ikakve bojazni za svoju bezbednost.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije u više navrata saopštilo da su ti borbeni avioni raspoređeni u odbrambene patrole u područjima konflikta. 

Krajem oktobra, jedan "Mig-31", opremljen kombinacijom raketa RVV-BD (ili R-37M) i RVV-SD (ili R-77), oborio je "Su-24" ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, o čemu je ranije izvestio "Jurejžn tajms."

Danonoćne patrole nad Ukrajinom

Rusko vazduhoplovstvo uvelo je danonoćne patrole u ​​osam zona iznad Ukrajine kada je ukrajinska vojska započela svoju dvostruku kontraofanzivu, na istoku i jugu krajem avgusta. Svaka patrola sastojala se od jednog para "migova-31" ili "suhoja-35".

Patrole su tragale za ukrajinskim jurišnim avionima "Su-25" i "Su-24", kao i lovcima "Mig-29", koji su pomagali kopnenoj vojsci u kontraofanzivi. Penzionisani komandir eskadrile indijskih vazduhoplovnih snaga Vijainder Takur rekao je za  "Jurejžn tajms" da raketa R-37M može da stigne do cilja za nekoliko minuta, što je praktično čini hipersoničnom.

Otkako je krajem avgusta počela kontraofanziva, Ukrajina je, prema nezavisnim analitičarima, izgubila četiri "miga 29", po šest "Su-25" i "Su-24" i jednog "Su-27".

"Oni su tokom oktobra ispaljivali do šest R-37M dnevno. Izuzetno velika brzina oružja, zajedno sa veoma velikim efektivnim dometom i navođenjem koje može pratiti ciljeve na malim visinama, posebno otežava izbegavanje“, dodaju vojni komentatori.

Rusija je do danas izgubila samo jedan MiG-31

Rusija je do danas navodno izgubila samo jedan MiG-31. U avgustu je ukrajinski dron pokušao da izvrši napad na vazduhoplovnu bazu Belbek na Krimu, koja je u to vreme raspolagala "migovima-31", kao i uobičajenijim "Su-34", "Su-30", "Su-27". Dron je oboren, a avioni su ostali neoštećeni.

Lovci Mig-31 jednostavno zaobilaze borbene avione ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. 

Rusija je takođe u Belorusiji rasporedila varijantu "miga-31", naoružanog hipersoničnom raketom "kinžal", što je uznemirujuće za NATO.

Ukrajina traži od Zapada da joj isporuči savremenije borbene avione za borbu protiv daleko nadmoćnijeg ruskog vazduhoplovstva. Neki izveštaji ukazuju da bi SAAB "Gripen", projektovan i razvijen posebno za borbu protiv ruskih lovaca, mogao da bude "avion izbora" za Ukrajinu.

U međuvremenu, ruskim pilotima otvoreno je široko polje za lov na ukrajinske lovce. Sa "migom-31" Rusi mogu da sporovode ofanzivne operacije i obavljaju odbrambene patrolne misije bez ikakve štete.