"Global tajms": Rusija i Kina se suprotstavljaju kolonijalnom mentalitetu Zapada

Zapad je taj koji narušava globalni poredak, smatra kineski ekspert Cui Heng, navodeći kao primer ratove koje je Zapad vodio u Avganistanu, Iraku ili u Srbiji, na Kosovu

Kineski analitičari komentarisali su govor predsednika Rusije, koji je održao u četvrtak, na plenarnoj sednici 20. sastanka Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" u Sočiju, piše kineski list "Global tajms".

Prema mišljenju kineskih posmatrača, klevetanje saradnje Kine i Rusije, koje dolazi sa Zapada predvođenog Sjedinjenim Državama, predstavlja smišljenu taktiku i obmanjivanje javnog mnjenja. Naprotiv, Kina i Rusija su istinski branioci svetskog poretka ukorenjenog u međunarodnom pravu.

U svom govoru, ruski predsednik Vladimir Putin je kritikovao ideju Zapada o "poretku zasnovanom na pravilima" kao odraz zastarelog, kolonijalnog načina razmišljanja Zapada i strategije zasnovane na blokovskim podelama.

Zapadni poredak zasnovan na pravilima se ruši

Predsednik Putin je opisao globalni uticaj Zapada kao "ogromnu vojnu i finansijsku piramidalnu šemu", kojoj je stalno potrebno novo gorivo kako bi se održala, a to su tuđi prirodni, tehnološki i ljudski resursi.

Da bi ostvario ove ciljeve, Zapad pokušava da zameni međunarodno pravo "poretkom zasnovanim na pravilima", rekao je ruski predsednik. "Zapravo, naše zapadne 'kolege', posebno one iz SAD, ne samo da proizvoljno postavljaju ova pravila, već i uče druge kako da ih slede i kako treba da se ponašaju."

Sve se to radi na očigledno nevaspitan i agresivan način, što je još jedna manifestacija kolonijalnog mentaliteta Zapada, izjavio je Putin, dodajući: "Ponekad, poželim da im kažem: Probudite se, to doba je odavno prošlo i nikada se neće vratiti."

Putin je u klubu "Valdaj" doveo u pitanje koncept takozvanog poretka zasnovanog na pravilima, kojeg dugo promoviše Zapad. Putin je na ovoj konferenciji jasno rekao da su takozvana pravila posledica zapadnog kolonijalizma i njegove kolonijalne istorije.

Kako je za "Global tajms" izjavio Cui Heng, istraživač iz Centra za ruske studije Istočnokineskog univerziteta: "Ova takozvana pravila Zapad nameće i nezapadnim zemljama, tako da su ona sama po sebi nepravedna."

Cui je dodao da Putinovo osporavanje temelja međunarodnog poretka proizilazi iz činjenice da međunarodni poredak prolazi kroz ubrzane promene, posebno nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, i da se međunarodni poredak, koga predvodi Zapad, upravo ruši.

Putin je pohvalio Kinu kao jednu od moćnih sila globalne ekonomije, koja obezbeđuje visoke stope rasta, ističući da je "u ovom trenutku saradnja Rusije i Narodne Republike Kine veoma važan faktor stabilizacije međunarodnih odnosa", preneo je TASS.

Rusija će proširiti saradnju sa Kinom u sferi bezbednosti, istakao je ruski predsednik. To ne znači da će ove dve zemlje stvarati blokove, već da su "prinuđene da reaguju na ono što se dešava oko njih", dodao je Putin.

Cilj je izgradnja Velike Evroazije

Sastanku Međunarodnog kluba, čija je tema bila "Istinska multipolarnost: Kako obezbediti bezbednost i razvoj za sve", prisustvovalo je oko 140 stručnjaka, poslanika i diplomata iz više od 40 zemalja.

Kako tvrde kineski analitičari, protekle dve decenije predstavljale su vrhunac zapadne hegemonije, tokom kojih je multipolarni međunarodni sistem, izgrađen posle Drugog svetskog rata, dospeo na ivicu kolapsa, a u takvim okolnostima saradnja Kine i Rusije postala je neizbežna.

Kako smatra Cui, samo kroz saradnju Kine i Rusije može se održati istinski međunarodni poredak koji je zasnovan na međunarodnom pravu. Zapad je taj koji narušava globalni poredak, smatra ovaj ekspert, navodeći kao primer ratove koje je Zapad vodio u Avganistanu, Iraku ili u Srbiji, na Kosovu.

Kako je u petak prenela kineska agencija Sinhua, Putin je rekao da će Kina i Rusija nastaviti da "realizuju planove za razvoj infrastrukture u cilju izgradnje Velike Evroazije, Evroazijske ekonomske unije i perspektivne inicijative "Pojas i put".

Kineski posmatrači kažu da ne shvataju zašto Zapad napada saradnju Kine i Rusije, budući da Zapad ne može da razume pravu prirodu kinesko-ruske saradnje.

"Klevetanje kinesko-ruske saradnje je smišljeni potez Zapada", zaključuju kineski eksperti, "i to je deo ratovanja koje Zapad sprovodi putem medija", zakljujučuje se u članku.