"Politiko": Trampova "politička smrt" – stvarnost ili puste želje?

Brojni neuspesi Trampovih favorita na međuizborima ne moraju se odraziti na mogućnost njegovog kandidovanja za predsednika SAD 2024. godine, smatra "Politiko"

Američki mediji na sva zvona naglašavaju Trampovu propast otkako je brojanje glasova sa međuizbora 8. novembra počelo, ali porazi njegovih republikanskih favorita u trci za mesta u Senatu i Predstavničkom domu ne moraju nužno imati posledice na njegovo potencijalno kandidovanje za predsednika SAD 2024. godine, piše novinar Džek Šafer za "Politiko".

Na međuizborima se do sada barem deset protrampovskih kandidata neslavno provelo pri pokušajima da uđu u Senat, dok situacija s kandidatima za Predstavnički dom nije mnogo drugačija.

Međutim, Tramp se skoro isključivo fokusirao na uspeh.

Republikanski kandidat za senatora Nju Hempšira Don Bolduk jedan je od retkih Trampovih "pulena" čiji je neuspeh bivši predsednik komentarisao, i to samo kako bi ga "razapeo za primer", ukazuje autor.

Bolduk je, kako tvrdi Tramp, izgubio samo zato što se odaljio od ideje da su predsednički izbori 2021. godine namešteni.

Autor takođe dodaje da su neuspesi Trampovih kandidata brojni zato što je on bio spreman da podrži svakog, nezavisno od političkog rejtinga, ko se iskazao kao njegov vatreni pristalica.

Sumnje u Trampovu političku moć iskazali su i drugi članovi Republikanske stranke. Neki konzervativni mediji već pozivaju na distanciranje od Trampa, dok se Trampov neuspeh često dovodi u vezu s pobedom "crvenog" kandidata za senatora Rona Desantisa u Floridi.

Desantisa već mnogi smatraju za validnijeg republikanskog kandidata za predsedničke izbore 2024. godine od Trampa, ali Šafer navodi da se novi senator Floride još nije pokazao van sopstvene države.

"Politikov" tekst podseća kako su mediji slično slutili Trampovu političku "smrt" otkako je najavio da će se kandidovati za predsednika 2015. godine, što ga nije sprečilo da pobedi demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton na izborima.

Uprkos tome, autor Džek Šafer priznaje da brojni neuspesi Trampovih kandidata otvaraju prostor za političke napade na bivšeg predsednika, ali naglašava da se Trampova trenutna "slabost" ne mora odraziti na njegovu moć da privuče glasače tokom predsedničkih izbora 2024. godine.