Tramp optužuje: Bajden je kriv za napad Hamasa

Novac koji je Bajden odmrzao Iranu, koristi se za finansiranje napada Hamasa, tvrde na društvenim mrežama

Džozef Bajden je kriv za napada Hamasa na izraelsku teritoriju, pošto je Iranu, koji finansira i podržava tu organizaciju, nedavno oslobodio prethodno blokirana sredstva, tvrdi bivši američki predsednik Donald Tramp, ali i brojni drugi korisnici društvenih mreža.

"Nažalost, dolari američkih poreskih obveznika od administracije Džoa Bajdena navodno su pomogli u finansiranju ovih napada", naveo je Tramp u saopštenju.

Rekao je da je prethodna administracija "donela toliko mira na Bliski istok , samo da bi videla da ga Bajden poništava brzinom koju niko nije mogao da zamisli".

I drugi Bajdenu zameraju to što je početkom septembra dozvolio odmrzavanje šest milijardi dolara, prethodno zamrznutih iranskih sredstava u Južnoj Koreji, tvrdeći da je upravo to dovelo do napada.

"Ako ste užasnuti onim što se trenutno dešava u Izraelu, možete zahvaliti Džozefu Bajdenu. Iran troši šest milijardi dolara koje im je Bajden upravo dao", objavila je novinarka Ejmi Mek.

Njena koleginica, novinarka i autorka Laura Lumer tvrdi je da "islamski napad koji se odvija u Izraelu finansiraju Džo Bajden i Demokratska partija".

"Siguran sam da činjenica da je Džo Bajden dao šest milijardi dolara Iranu nema nikakve veze sa Hamasom koji je objavio rat Izraelu na Šabat", objavio je tviteraš Afšine Emrani.

Konzervativni komentator Vins Mensfild je naveo da bi želeo da republikanci otvore istragu o tome kako je raspodeljen novac koji je Bajden odmrzao, kako bi se utvrdilo da li je nešto od te sume otišlo Hamasu pre napada na Izrael.

Kanadski novinar Danijel Bordman napisao je na "Iksu" da, nakon što je Bajden dozvolio da se novac odblokira, "sada Hamas, jedan od terorističkih zastupnika kojima se otvoreno hvale iranskim finansiranjem, pokreće sofisticiran i skup napad na Izrael".

Izvršni direktor grupe CASEPAC Brajan E. Lejb, (Borba protiv antisemitizma svuda), napisao je da je "pokolj koji se trenutno odvija u Izraelu direktan rezultat onoga što se dešava kada Džo Bajden ohrabruje Iran". Hamas, kako je on rekao, a preneo "Njuzvik", ne bi mogao da radi bez dolara iz Teherana.

Urednik "Džuiš kronikla" Džejk Volis Simons naveo je da je napad Hamasa, osim što je neuspeh izraleskih obaveštajnih službi, ujedno i "duboka otpužnica za politiku koju SAD vode prema Iranu".